Mit igyon a csecsemő?

Felmerül a kérdés, hogy szüksége van-e egyáltalán az újszülöttnek és a csecsemőnek teára. Ahány családtagot, szomszédot vagy tapasztalt ismerőst megkérdez a gyakorló anya, annyiféle választ hall… Nézzük, mi segíthet a tájékozódásban!
Egyértelmű, hogy az újszülöttek és csecsemők legtökéletesebb étele és itala – egyben – az anyatej. Az anyatej az éhséget és a szomjúságot egyaránt csillapítja. A csecsemőnek 4-6 hónapos koráig, a hozzátáplálás megkezdéséig egyéb folyadékokra nincs szüksége.

Miért jobb a víz, mint  a tea?

Kivételes eset a nyári hőség, amikor a kiszáradás megelőzésére – az anyatej mellett – indokolt tiszta, kiforralt és lehűtött szénsavmentes vízzel is kínálni a babákat. A teákkal szemben a víz favorizálása nem véletlen; a tiszta víz kitűnő szomjoltó tulajdonságú, nem okoz fogszuvasodást a tejfogaknál vagy a még ki sem bújt fogaknál. Napjaink ízekkel, illatokkal „felturbózott” étel- és italkínálatában kifejezetten előnyös, ha a gyermekek nem szoknak hozzá már kiskorukban ahhoz, hogy mindennek íze, színe, illata van; ez segíti a későbbi egészséges táplálkozási szokások kialakítását. A teához, gyümölcslevekhez szokott csecsemőket nehéz az íztelen, ugyanakkor értékes vízre visszaszoktatni, ez csak fokozatosan, hosszú idő alatt, egyre hígabb teák, illetve gyümölcslevek alkalmazásával érhető el.
Továbbá, egyes betegségek (pl. hányás, hasmenés) jelentette fokozott folyadékvesztés esetén is gondoskodni kell a folyadék pótlásáról. Ehhez azonban speciális, cukrokat és sókat kiegyensúlyozott arányban tartalmazó készítmények állnak rendelkezésre a gyógyszertárakban, illetve súlyos esetben kórházi körülmények között infúzióval rendezik a kis betegek só- és vízháztartását.

Röviden összefoglalva tehát elmondható, hogy a csecsemők felnőnek tea nélkül, és semmiféle hiánybetegségük nem lesz nélküle, a szüleink és nagyszüleink korában divatos rendszeres „teáztatás”, éjszakai teával itatás szükségtelen.

A jól bevált gyógyteák – mire kell ügyelni?

Vannak azonban jól bevált, régóta használt gyógyteák (pl. kamilla, édeskömény, csipkebogyó), amikre a csecsemők bizonyos betegségei (pl. puffadás okozta hasfájás) esetén szükség lehet.
Ha mégis teát ad a szülő a gyermekének, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a tea kiválasztásánál.

  • Megbízható forrásból származó és ellenőrzött értékesítési helyen (pl. gyógyszertárban) vett terméket szabad csak a gyermeknek adni.
  • Lehetőleg természetes összetevőket tartalmazó teá(ka)t kell választani. Az ideális csecsemőteák a gyógyító hatású növényi összetevőkön túl mesterséges anyagokat (színanyagokat, aromákat, cukrokat stb.) nem tartalmaznak.
  • A természetes összetevőket tartalmazó teák némelyike „bio”-jelölésű, illetve ökológiai gazdálkodásból származó összetevőket tartalmaz, ezeket célszerű a vásárláskor előnyben részesíteni.
  • A tetszetős külsővel és gyors elkészítéssel kecsegtető, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható instant teák általában jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak, ami nem kívánatos. Ha nem a répacukrot, azaz szacharózt adják hozzájuk, akkor glükóz, fruktóz, dextrin vagy maltóz fordulhat elő bennük. A csecsemők édeshez szoktatása mellett a fogakra is károsak a szénhidrát-tartalmú tea-granulátumok cukor-komponensei.
  • A felnőtteknél kedvelt feketetea csecsemőknek adása nem javasolt, mivel az a magas koffein tartalma miatt a kicsiknél álmatlanságot okozhat.
  • A mentolos illatú, hűsítő hatású mentatea adása sem javasolt egyéves kor alatt, mivel annak mentoltartalma légzőrendszeri görcsöt, légzésmegállást okozhat a csecsemőknél.
  • A csecsemőteákat a felnőtteknél megszokottól hígabbra kell készíteni.
  • A csecsemőteákat sem természetes, sem mesterséges cukrokkal édesíteni, ízesíteni nem szükséges.
  • Ne kerüljön méz a teába! Bármilyen egészséges is a méz, egyéves kor alatti alkalmazása nem javasolt, mivel a méz a Clostridium botulinum nevű baktérium spóráját tartalmazhatja. A baktérium okozta ételmérgezés súlyos, esetenként halálos kimenetelű idegrendszeri károsodással is járhat.
  • A teás cumisüveget csak addig szabad a gyermek szájában hagyni, amíg iszik. A teás cumisüvegen cumizó, azzal játszadozó csecsemő feleslegesen, hosszú ideig teszi ki a fogait a károsító cukroknak. A teák szomjoltók és szükség esetén gyógyítók,- ne a teás cumisüveg legyen a gyerekek játékszere!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész