Az uszoda réme? – a szemölcsökről

A szemölcs jóindulatú bőrkinövés, mely leggyakrabban a kézen és a lábon fordul elő. A szemölcsöt a bőrfelületen megjelenő érdes, „karfiolszerű” kinézetéről lehet felismerni. A lábon lévő szemölcs a talpon, illetve a lábujjak talpi felszínén szokott kialakulni.

Fertőző

A szemölcsöt a humán papilloma vírus (HPV) okozza. Hatására a bőrsejtek gyorsan osztódnak, ami jóindulatú kinövéseket okoz, amik inkább zavaróak, mintsem veszélyesek, de nagyon fertőzők. A HPV-nek több mint 70 különböző altípusa van, amelyik szemölcsöt okoz. A vírus különböző típusai rendszerint a test különböző területein okoznak szemölcsöt. A vírus közvetlen bőrkontaktussal, vagy olyan nedves felületek érintésével – uszodák és öltözők padlója – terjed, amit előzőleg olyan ember érintett, akinek szemölcse van.

Mi okozza?

Szemölcs általában akkor alakul ki, ha valakinek sérülés van a bőrén, amikor megfertőződik a HPV-vel, vagy olyan bőrön, ami sok nedvességnek van kitéve, például egy izzadt láb. A bőrsérülést okozhatja vágás, horzsolás, borotválkozás, körömrágás, a körömbőr rágása, repedezett bőr és ekcéma.

Kisgyerekeknél és tizenéveseknél gyakori

A kisgyermekek és a tizenévesek különösen gyakran fertőződnek, mivel (még) nincs ellenanyaguk a vírus ellen, valamint esetükben gyakoribb a kontaktus szemölcshordozókkal. Szintén gyakrabban alakulnak ki szemölcsök azoknál, akik szteroidokat szednek, vagy akik olyan betegségben szenvednek, ami gyengíti az immunrendszert. Nyáron gyakrabban érintkezünk egymással akár a strandon, vagy a nyári táborozás során, így ilyenkor a szemölcsök is gyakrabban jelennek meg.

A szemölcs rendkívül fertőző, amelynek megállításához azonnali kezelésre van szükség.

Galenus