Hogyan kezeljük a csecsemők szájpenészét?

A sok anyuka által rettegetett csecsemőkori szájpenész (latin neve: soor oris) nem más, mint a Candida albicans gomba okozta gombás fertőzés.

Jellegzetes tünetek

A tünetek jellegzetesek: a csecsemő szájában fehér, tejszerű lepedék alakul ki, ami a bélcsatornán végigterjedhet, és a pelenkázott bőrön is vöröslő foltokat okozhat. Egyes esetekben hőemelkedéssel is együtt járhat a szájpenész. Néhány anyuka bizonytalan a tünetek felismerésében, ugyanis tejmaradvánnyal vagy tápszermaradvánnyal keveri össze a szájpenészes lepedéket. Amennyiben egy tiszta vattapamattal vagy gézdarabkával próbálja letörölni a fehét színű bevonatot, akkor az a táplálékmaradvány esetén könnyen megtehető, a lepedék eltávolítható, míg a szájpenész fehér leple nem szedhető le, az a nyálkahártyába rögzült.

Mi okozhat szájpenészt?

A nem megfelelő higiénia, az anyukánál a kézmosások hiánya, a cumisüvegek nem megfelelő sterilizálása, a baba által szájba vett csörgők, rágókák, játékok nem megfelelő tisztán tartása, a csecsemő esetleges betegsége esetén alkalmazott antibiotikum-terápia, valamint veleszületett immunrendszeri gyengeség a fő kiváltó okok. Szoptatott csecsemőknél a mellbimbó gombás fertőzése is okozhatja a szájpenészt.

Mikor kell vigyázni?

Általában a hat hónap alatti csecsemőknél fordul elő, de féléves kor után is előfordulhat a soor oris, utóbbi esetben főként a szervezet immunrendszerének különféle okokból történő legyengülése vagy antibiotikum-kezelés vezethet a gombák szájnyálkahártyán való elszaporodásához.

Azonnali kezelés

A soor kezelését a lehető leghamarabb meg kell kezdeni, ugyanis a szájban jelenlévő fertőzés miatt a csecsemő szopási kedve/étvágya csökken, elutasítja a mellet, a cumisüveget, ami fogyáshoz vezethet. Leggyakrabban a kezelés mindössze néhány napot, egy hetet vesz igénybe, enyhébb esetekben már 1-2 nap kezelés után láthatók a javulás jelei. A gyógyszerek közül elsőként a gyógyszertárakban recept nélkül kapható gombaellenes hatású folyadékok, ecsetelők alkalmazandók.

A szájpenész kezelésére legszélesebb körben alkalmazott gyógyszer a glicerines bórax (Glycerinum boraxatum FoNo VII.). A készítmény gombaellenes hatóanyaga a bórax. A gyógyszertárban is elkészíthető folyadék szinonim nevei, a rózsaméz vagy ritkábban a hagymaméz, illetve a répaméz is használatosak. A gyógyszer a glicerin miatt sűrűn folyó, kicsit édeskés ízű, talán innen származik a „-méz” elnevezése is. A készítményt csecsemők szájpenésze esetén ecsetelésre (vattával, gézzel való alapos bekenésre) vagy a cumi, illetve a cumisüveg szopókájának a megnedvesítésére kell alkalmazni. Minden etetés, szoptatás után használandó, de legalább napi háromszori kezelésre van szükség. A kezeléshez az anyuka fogjon egy négyzet alakú vágott mull-lapot a kezébe, azt tekerje a mutatóujjára, arra öntsön a készítményből, és törölje át vele határozottan, de ne durván a csecsemő száját. Mellékhatásként bőr- illetve nyálkahártya-irritáció jelentkezhet.

A szoptatást szájpenész esetén sem szabad abbahagyni, felfüggeszteni. Szoptatás esetén a csecsemő szája mellett a mellbimbót is minden szoptatást követően ecsetelni kell, ugyanazzal a készítménnyel, amivel a csecsemő száját is kezelik.

Mit lehet tenni a megelőzés és a gyógyulás érdekében?

Szoptatós anyukáknál a mellbimbó viszketéssel, égő érzéssel, fájdalommal, kisebesedéssel járó gombás fertőzését lehetőleg meg kell előzni. Mivel a nedves, sötét környezet kedvez a gombák elszaporodásának, a szoptatási időszak alatt melltartó-betéteket csak a ténylegesen szükséges esetben kell alkalmazni, és azokat rendszeresen cserélni kell (fennálló fertőzés esetén minden szoptatás után csere szükséges). Szoptatásokat követően tiszta vízzel le kell öblíteni a mellbimbót és hagyni kell levegőn megszáradni. Az anyukáknak az immunrendszere épen tartásához, a gombás fertőzések megelőzéséhez megfelelő vitaminellátottságra, feltöltött vas- és folsavraktárakra van szüksége. A cukorbetegség, a nagymértékű cukorfogyasztás egyaránt gombás fertőzésekre hajlamosít. Bizonyos gyógyszerek, pl. antibiotikumok, asztma kezelésére alkalmazott szteroidok hosszú távú alkalmazása megfelelő környezetet biztosít az anya szervezetében a Candida gombák elszaporodásához.

A csecsemő cumiját, etetéshez használt eszközeit, az anyuka tejfejő berendezését naponta sterilizálni kell. 20 perces főzéssel a soor-t okozó gomba elpusztítható. A csecsemő soor fertőzésből történő gyógyulását követően javasolt a régi cumik, etető cumisüvegek helyett újak használata. A fertőzés fennállása alatt lefejt és hűtőszekrényben, fagyasztóban tárolt tej csecsemőnek való adása újrafertőződéshez vezethet, annak a felhasználása nem javasolt.

Továbbá ügyelni kell arra, hogy a csecsemők, kisgyermekek lehetőleg ne vegyék a szájukba mások játékát, ne cseréljenek ki nyálas dolgokat. Fontos megjegyezni, hogy az anyuka szája sem steril, így a baba leejtett cumiját bekapni és lenyalni, majd a gyermek szájába adni tilos. Senki más által összenyálazott cumi a gyermek szájába nem való!

Amennyiben a csecsemő gombás szájfertőzése 1-2 nap kezelést követően nem javul, vagy a bélrendszerre, bőrre való átterjedés fennáll, a kezelőorvos egyéb gombaellenes hatóanyagok alkalmazását (pl. nisztatin) is javasolhatja.

Dr. Budai Marianna Ph.D.

szakgyógyszerész