Falak mesélnek a családon belüli erőszakról

Az AVON Magyarország figyelemfelhívó kampánya folytatódik stratégiai partnere, a NANE Egyesület szakmai közreműködésével. Budapesten elhelyezett QR kódok segítségével falmonológokat hallgathatunk meg. A falak arról beszélnek, amit csak ők láthatnak, hiszen a családon belüli erőszak még mindig tabu téma, családok négy fal között zajló tragédiája.
Az AVON Magyarország mint nőkért felelős vállalat világszinten stratégiai célkitűzésének tekinti a családon belüli erőszak elleni küzdelmet. 2012-ben az AVON Magyarország csatlakozott Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnökének civil kezdeményezéséhez, melynek keretében 50 000, az ügyet támogató aláírás összegyűjtését tűzték ki célul. A példaértékű összefogás keretében 103 159 aláírás gyűlt össze, így a parlament napirendre tűzte a családon belüli erőszak kérdéskörét.

A parlamenti vita 2012. szeptember 10-én, a késő esti órákban zajlott. A vita erőteljes visszhangot váltott ki a magyar sajtóban, elektronikus médiumokban, blogokon, illetve a közösségi média egyéb felületein. Több ezren fogtak össze, és követelték a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállássá tételét. Végül 2012. szeptember 17-én este az Országgyűlés 336 igen szavazattal, 10 tartózkodással, ellenszavazat nélkül támogatta a népi kezdeményezést. A civil szervezetekkel történt egyeztetéseket követően a jogszabályról szóló zárószavazás 2013. június 3-án zajlott, melynek értelmében július 1-jétől a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásként szerepel a Büntető Törvénykönyvben.

Mi minősül családon belüli erőszaknak?

A parlament döntésével a testi sértés egyes eseteit, a becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést a jövőben súlyosabban büntetik majd, ha az elkövető és az áldozat együtt él vagy élt, illetve ha kapcsolatukból közös gyermek született.

„Nagy öröm számunkra, hogy végre Magyarországon is törvény született a párkapcsolati erőszak áldozatainak védelmére. Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehettünk a küzdelemnek, és az Élet-Érték Alapítvánnyal indított aláírásgyűjtési kezdeményezésünk elérte célját. Stratégiai munkánkat és figyelemfelhívó kampányainkat egyaránt folytatjuk: tavaly elindított érintetti programunk eredményeiből született stratégiánk megvalósítása mellett hétfőtől induló akciónk keretében QR kódokat helyeztünk el Budapest különböző pontjain, melyek beolvasásával falmonológokat hallgathatunk meg, melyek a családon belüli erőszakról szólnak, amely még mindig tabu téma ma Magyarországon” – mondta el Gaál Melinda, az AVON Magyarország kommunikációs vezetője.

Café PR Kft.