Mindegy, hogy aktív vagy passzív a dohányzás várandósság alatt

A dohányzás ártalmas,- ezt már a gyerekek is tudják. Különösen igaz ez a babavárás alatt, amikor a cigizés nem csak az anyára, de a fejlődő magzatra nézve is káros hatású. Az is ismert, hogy a passzív dohányzás is ártalmas, nem csak az aktív füstölés. Talán nem meglepő, hogy a magzat akkor is károsodhat, ha az édesanyja egyetlen szál cigarettára sem gyújt rá várandóssága hónapjai alatt, ugyanakkor belélegzi azt a füstöt, amit a környezetében dohányzók a levegőbe juttatnak.

Kutatás három kontrollcsoporttal

A Washingtoni Egyetem kutatói 171 hét és tizenöt év közötti gyermeket vizsgáltak meg,- elsősorban fiúkat. Valamennyi gyermek viselkedési zavarokkal küzdött és figyelemzavar-hiperaktivitás (ADHD) szindrómás volt. A gyermekek édesanyjai, összesen 133 anya, három csoportba lettek osztva. Az egyik csoportba azok a nők kerültek, akik a várandósságuk alatt passzív dohányzásnak voltak kitéve. A második csoportba azokat az anyákat sorolták, akik a babavárás alatt maguk dohányoztak. A harmadik csoportban lévő anyák sem aktívan, sem passzívan nem dohányoztak a várandósságuk hónapjaiban.

Figyelemzavar és hiperaktivitás a cigarettafüsttől

A vizsgálat során megállapították, hogy azok a gyerekek, akik az anyaméhben akár aktív, akár passzív dohányzásnak voltak kitéve, több és súlyosabb ADHS tünetet mutattak, mint a füstmentes gyerektársaik. A viselkedészavaros gyermekeknél abban a tekintetben nem mutatkozott különbség, hogy az édesanya maga dohányzott a várandósság alatt vagy „csak” mások füstölésének volt kitéve; mindkettő egyformán ártalmasnak bizonyult.

A kutatók úgy gondolják, hogy a dohányfüstben lévő nikotin az agy jutalmazó-központjára hatva, a dopamin ingerületátvivő anyag közrejátszásával lehet felelős a megszületendő gyermekek későbbi viselkedészavaráért, illetve figyelemzavar-hiperaktivitás tüneteiért.

Aki babát vár, kerülje a füstöt

A viselkedészavar és az ADHS csak néhány betegség azok közül, amik a dohányzó kismamák gyermekeiben súlyosabb formában alakulnak ki, mint a sem aktívan, sem passzívan nem dohányzó nők gyermekeinél. A kismamáknak szigorúan kerülni kell mind az aktív, mind a passzív dohányzást, ebben a jelenlegi törvényi szabályozás is segítségükre van. Otthon, a családban is tekintettel kell lenni a várandós nőkre, a közelükben kerülni kell a dohányzást!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész