Alultápláltság a korai gyermekhalandóság elsődleges oka

Az alultápláltság évente 3,1 millió kisgyermek halálát okozza, az öt év alattiak halálának 45 százalékát teszi ki.
A várandósság alatti és kisgyermekkori helytelen táplálkozás okait vizsgálta meg egy nemzetközi kutatócsoport. A kutatás eredményeiről a BBC számolt be. A tanulmány szerint az élet első ezer napja, azaz a fogantatástól a második életév végéig tartó időszak tartósan befolyásolja a későbbi egészségi állapotot – olvasható a Lancet brit orvosi hetilapban.

Gazdasági következmények

A helytelen étkezés amely túlsúlyt, az elhízást, illetve alultápláltság is okoz, gazdasági következményekkel is jár. Egy friss ENSZ-jelentés szerint az egészségügyi kiadásokat és a termelés kiesését tekintve fejenként évente 500, összesen 3500 milliárd dollárba kerül a világnak a hiányos táplálkozás.

A gyermekkori táplálkozás elsődlegesen fontos

A Robert Black vezette kutatócsoport a Johns Hopkins Egyetemen 2008-tól kezdve áttekintette az alacsony és közepes jövedelmű családok anyai és gyermeki alultápláltságára és elhízására vonatkozó adatokat. Megvizsgálták az országos és nemzetközi élelmezési programok alakulását is.

A kutatócsoport úgy véli, történt ugyan előrelépés az elmúlt években, 2011-ben mégis több mint 156 millió gyermek volt a korához képest csenevész, és 50 millió gyermek volt a magasságához képest alacsony testtömegű.

A várandósság és az első két életév hiányos táplálkozásának komoly következményei vannak a halandóságra és a felnőttkori krónikus megbetegedésekre nézve. Kihat az iskolai előmenetelre, majd a társadalomilag hasznos munka végzésére is” – hangsúlyozta Black.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy az országok nem tudnak kitörni a szegénységből, hacsak a nem biztosítanak globálisan elsőbbséget a táplálkozásnak.

Richard Norton, a Lancet főszerkesztője szerint „ha javítanánk az anyai és gyermektáplálkozást, az olyan sok előnnyel járna, hogy több nemzedék is élvezhetné azokat.”

http://www.bbc.co.uk/news/health-22779656
http://www.thelancet.com/series/maternal-and-child-nutrition

MTI