Nyári bajok

A fertőzések a nyaralás komoly veszélyei közé tartoznak, különösen a kisgyerekkorban gyorsan kiszáradáshoz vezető hasmenés. Sokszor fordul elő valamilyen rovarcsípés, vagy vízi élőlények okozta sérülés.

Hasmenés

A nyári hasmenéseket baktériumok, vírusok néha paraziták vagy gombák okozzák. Az anyatejjel táplált csecsemők védve vannak, de a nagyobb gyerekeknél már gyakran lép fel, különösen ennek vírusok okozta formája (norovírus, rotavírus, adenovírus). Baktériumok okozta megbetegedés többnyire a trópusokon gyakori, magas láz, görcsös-véres hasmenés esetén kell erre gondolni. A hasmenés megelőzésére a szokott rendszabályokat kell alkalmazni, csak főzött, jól átsütött ételek, palackos víz, hámozott gyümölcs, gyakori kézmosás. Ha fellép a hasmenés fontos a fokozott folyadék- és sóbevitel, legalkalmasabb erre az orális rehidrációs folyadék (ORF), amelyet patikában megvehetünk, és mindig legyen nálunk. Kezelésére adhatunk orvosi szenet, de ne adjunk a gyereknek hasmenést gátló, székrekedést okozó készítményeket, és antibiotikus kezelést csak orvosi javaslatra kezdjünk el.

Hepatitis A

A hepatitis A-vírus okozta, széklettel szennyezett élelmiszer vagy víz okozta májgyulladás hazánkban is előfordul, de a fejlődő világban rendkívül gyakori, endémiás.  A betegség védőoltással megelőzhető, megbetegedés esetén spontán és maradványtünetek nélkül gyógyul, de erősen fertőző. Megelőzéséhez a higiéniás rendszabályok betartása ajánlott.

Állatok

Figyelni kell az utcán, parkokban sétáltatott vagy szabadon engedett kutyákra, bármilyen barátságosnak tűnnek is. Kutyaharapás esetén orvoshoz kell fordulni, és el kell kérni a kutya gazdájának címét, telefonszámát, hogy a kutya oltási könyvét ellenőrizni lehessen. Ugyancsak veszélyes lehet a macskakarmolás is, amelynek egyik következménye az ún. macskakarmolási betegség lehet, egy a nyirokcsomók megnagyobbodásával járó betegség. Kutyák, macskák terjeszthetik a toxocara nevű parazitát, amely különösen terhes nőkre és a magzatra veszélyes. A bélférgek, kullancsok terjesztésében szintén élen járhatnak a kutyák, macskák, míg az ún. leptospirosist rágcsálók terjesztik.

Veszélyek a vízben

Tengerparti nyaralás esetén olyan sérülések is előfordulnak, amelyet a vízben élő állatok okoznak. Ezek egyike a medúza, amelynek csápjai méreganyagot tartalmaznak. Az igazán veszélyes, néha halált okozó fajták szerencsére csak a trópusi tengerekben fordulnak elő, de a környező vizekben megtalálható medúzák csípése is fájdalmas duzzanatot, néha allergiás reakciót okozhat. Csípés esetén a csápot, ha bent maradt, ki kell húzni, a csípés helyét mossuk le, borogassuk, esetleg antihisztamintartalmú kenőccsel kenjük be. Allergiás reakció (hányás, szédülés, rossz közérzet) esetén orvoshoz kell fordulni. Gyakran fordul elő az, hogy a gyanútlan gyerek a tengerparti sziklákon, sekély vízben megtelepedő tengeri sün tüskéjébe lép. A tüskék gyakran beletörnek a bőrbe, ezeket el kell távolítani, majd a sebet fertőtleníteni kell. Megakadályozhatjuk ezeket a sérüléseket, ha a gyermek csak megfelelő úszócipővel sétál, vagy megy a vízbe. A hazai édesvizekben ilyen veszélyek nem leselkednek ránk, de az amúgy ártalmatlan pióca például ijedtséget okozhat.

Rovarok

A darazsak, méhek, pókok csípése fájdalmas, de veszélyes csak akkor lehet, ha a gyermek allergiás valamelyikre. A fájdalmat, viszketést, duzzanatot langyos vizes borogatással, esetleg antihisztamintartalmú kenőccsel kezelhetjük. A túlérzékenységi reakció viszont életveszélyes is lehet, ennek jelei esetén (testszerte jelentkező bőrvörösség, kiütés, a szemhéj vagy más testrész duzzanata, fulladás stb.) azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha a gyermek tudottan allergiás valamilyen rovarcsípésre, a gyógyszertárakban beszerezhető öninjektoros, adrenalint tartalmazó fecskendő beszerzése ajánlatos.

  • A szúnyogok hazánkban szerencsére csak kellemetlenek, de a tőlünk délre elhelyezkedő országokban, különösen a trópusokon számos betegséget, köztük a maláriát terjeszthetik. Ha olyan országba készülünk, ahol a malária endémiás, a megfelelő megelőző gyógyszereket kötelezően szedni kell. Ugyancsak szúnyogok terjesztik többek között a dengue lázat, a nyugat-nílusi betegséget vagy a chikungunya lázat, melyek ellen – a maláriát terjesztő szúnyogok elleni védekezéshez úgyszintén elengedhetetlen –megfelelő ruházat, szúnyogháló és szúnyogriasztó szerek használata segít.

Ritka, a Dél-Európában és a trópusokon, de sajnos napjainkban már egyre északabbra is megjelenő betegség a leishmaniasis, melyet az un. lepkeszúnyog terjeszt. A kórokozó állatokban (pl. kutyákban) szaporodik, majd kerül a lepkeszúnyog szúrása révén az emberbe. Többféle formája ismeretes, védekezni ellene csak szúnyogriasztókkal, szúnyoghálókkal, megfelelő ruházattal lehet. Érdemes a velünk utazó állatokat megfelelő nyakörvvel a csípés ellen védeni.

  • A fertőzött kullancsok számos betegséget terjesztenek, ezek közül az általuk terjesztett agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető, de a Lyme-kór fellépése (bőrkiütés, később izületi, idegrendszeri panaszok) esetén csak antibiotikus kúra segít. A kullancsot minél hamarabb el kell távolítani, a patikákban kapható csipesz vagy kanál segítségével, mert általában a fertőzés csak 24 óra elmúltával következik be, és megelőzésként érdemes védőruházatot adni a gyerekre.

Egyéb vírusfertőzések

Szennyezett vízzel, direkt érintkezéssel terjed a vírusok okozta szemölcs, a fertőző kötőhártya-gyulladás, a külső és belső hallójárat gyulladása. Ezek elsősorban állóvízben, medencékben történt fürdés során okoznak megbetegedést, a tengervíz, folyóvíz biztonságos.

Dr. Kardos Gabriella
gyermekorvos