Nyaralás bébikkel, kicsikkel és nagyokkal

Itt a nyár, és ilyenkor minden család – természetesen lehetőségéhez mérten – keresi az alkalmat a nyaralásra...

Azt, hogy mennyi idős kortól érdemes a babával nyaralást tervezni, a nyaralóban vagy a szállodában lévő körülmények döntik el. Ha pl. valakinek a Balatonnál saját nyaralója van, ahol az otthonihoz hasonló fürdőkádja, szükség esetén hűthető-fűthető szobája stb. van a picinek -, akár 1 hetesen is el lehet vinni őt. Ha viszont távoli országba repülős vagy hosszú autós utat tervezünk, jobb, ha csak nagyobb gyerekkel – vagy, ha a pici már otthon hagyható egy megbízható családtaggal, nélküle – indulunk el.

Utazási 1×1

Bárhova utazunk is csemetéinkkel, néhány szabályt mindenképpen érdemes betartani, ha meg akarjuk őrizni gyermekünk bőrének – és nem mellesleg saját bőrünknek – épségét.

  • megfelelő mennyiségű folyadék

Egyik legfontosabb tanács, hogy bármilyen hosszú útra indulunk is, mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék. Nem szabad elfelejteni, hogy a nyári melegben mindenki több folyadékot veszít. Különösen igaz ez a két év alatti babákra, mivel az ő verejtékmirigyeik még nem működnek tökéletesen. Esetükben nemcsak a nagyobb mennyiségű vízvesztés, hanem a tökéletlen izzadás miatt ennek fordítottja, a test felhevülése is előfordulhat. A megfelelő folyadékbevitel mellett a jól szellőző, laza ruházatnak is nagy jelentősége van.

  • fényvédelem

A babák bőre nem képes védekezni az UV-fény ellen. Azok a mechanizmusok, melyek a felnőttek bőrének saját védekezését biztosítják, kisgyermekeken még nem működnek. Felnőtteknél a szaruréteg megvastagodásával négyszeresére, a pigmenttermeléssel tízszeresére nő a bőr napfény elleni védelme, de még ez sem elegendő ahhoz, hogy bőrsejtjeink DNS-e ne károsodjon. Mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek szükségük van arra, hogy megfelelő ruházattal – kalap vagy sapka, póló, UV-szűrős napszemüveg már a kicsiknek is – és fényvédő kenőcsökkel óvjuk a bőrt a korai és a késői fénykárosodásoktól. Olyan testápoló is kapható már, amelynek növényi hatóanyaga védi a bőr sejtjeinek DNS-ét, és serkenti a szervezet saját regeneráló mechanizmusát.

A háromévesnél fiatalabb gyermekeket egyáltalán ne vigyük napra, de az ennél idősebbek esetében is kerülni kell a közvetlen sugárzást. Napozáshoz különösen veszélyes a 10 és 15 óra közötti időszak. A bőr védelme érdekében nyaraláskor legjobb, ha már reggel bekenjük a családot magas faktorszámú fényvédő készítménnyel, de mindenképpen legalább fél órával azelőtt, hogy a napra mennének. A kenőcs felvitelét kétóránként és minden fürdés után ismételni kell. A legkisebbeknél arra is figyelni kell, milyen összetevői vannak a fényvédő krémnek. Nekik a csak fizikai szűrőt tartalmazó készítményt kell választani, vagy fényvédővel impregnált ruhát érdemes rájuk adni.

  • előzzük meg  a veszélyeket

A hosszabb időn át tartó napfénybehatás után pár órával jelentkezik a leégés, fájdalmas bőrpír, súlyosabb esetben hólyagok formájában. Ha túl sokáig voltunk fedetlen fővel és testtel napon, és még elegendő folyadékot sem fogyasztottunk, nemcsak a bőrünk ég le, hanem jelentkezhetnek a napszúrás általános tünetei is. Első a rossz közérzet, szédülés, hányinger, majd hányás, lázas állapot lép fel. Ha nem sikerült megelőznünk a bajt, mielőbb vigyük a beteget sötét, hűvös szobába, fektessük le, és itassuk minél gyakrabban. Láz esetén hűtőfürdőt és lázcsillapító gyógyszereket alkalmazhatunk. Ha a tünetek nem szűnnek meg rövid idő alatt, orvoshoz kell fordulni.

További veszélyt jelenthet a strandok vize. Legtöbb helyen van már babáknak kialakított medence. Ha ebben valóban csak a picik fürdenek, akkor is elszaporodhatnak benne baktériumok, vírusok. Gombás fertőzés az egészen kicsiknél ritka, de gyakran láthatjuk, hogy a szülők a baba felügyeletét a gyermekmedence szélén, saját lábukat annak vízében áztatva látják el. Ha az ő bőrük, körmük esetleg gombával fertőzött, onnan a kórokozók a vízbe kerülhetnek, ahonnan pedig a picik is fertőződhetnek.

Dr. Vass Ilona
bőrgyógyász