A pelenkázás

A pelenkázás egy idő után már napi rutinná válik, pedig  sok problémát is okozhat, ha nem körültekintően történik.

A kisgyermek ruháját kb. 2-3 éves koráig, amíg szobatiszta nem lesz, pelenkázással védjük az átnedvesedéstől. Erre a célra olyan anyagokat használunk, amelyek egy része jó nedvszívó és tároló, más része pedig nedvességszigetelő. A mai világ követelménye, hogy ezek a pelenkák, bőrkímélőek, kényelmesek, megfelelő méretűek, higiénikusak legyenek. Igazodjanak a csecsemő és a kisgyermek mozgásigényéhez. Válogathatunk a baba igényeinek megfelelő, kényelmes pelenkanadrágok között. Jó, ha tudjuk, ma is létezik környezetbarát pelenka,(ez mosható pelenkanadrág) és használhatunk textil pelenkát is.

Az egész életre szóló egészséges bőr alapja a csecsemőkori hatékony bőrápolás. A leggyakoribb csecsemőkori kiütéseket (a pelenka okozta bőrgyulladást) általában irritáció, ritkábban allergiás reakció okozza. A pelenkák nedves, párás környezetet teremtenek a csecsemő bőrének az érzékeny fartájékon a bőrproblémák kialakulásának kockázatát növelve.
A székletben lévő enzimek egyrészt közvetlenül izgatják a bőrt, másrészt fokozzák a bőr fogékonyságát más anyagok hatása iránt. A vizeletben lévő ammónia és pH változásai szintén lényeges tényezők. A nedves és meleg pelenka által bezárt testtájék így növeli a gyulladás, a gombás fertőzés kockázatát. A mozgás okozta súrlódás több bőrsérülést, és további irritációt okozhat, amire figyelni kell, hiszen csak a felsértett bőr válik hajlamossá a fertőzésekre.
A különféle bőrsérüléseket könnyen elkerülhetjük, ha ügyelünk a pelenka megfelelő méretére. Fontos, hogy a pelenkát derékban ne rögzítsük túl szorosan, mert ez a légzést akadályozza. A nagy, bő nadrág lecsúszik, vagy a „lényeg” kicsurog. A szűk pelenka pedig a gyermek combját, derekát bevágja, itt a bőr kipirosodhat, ami fájdalmat okoz. A gyermek mozgása mindkét esetben gátolt, ez rontja kedélyét, csökkenti játszó kedvét.
1. Pelenkázáshoz gondosan készítsük elő a szükséges eszközöket (törlőkendő, pelenka, kenőcs, langyos víz a lemosáshoz, törölköző), ha már a pólyázóra tettük a gyermeket, egy pillanatra sem hagyhatjuk egyedül!

2. A vizelettől és széklettől meleg vízzel csap alatt, vagy lemosó kendővel lehet megtisztogatni a babát. (Vigyázzunk a csap nyitására, nehogy leforrázzuk a babát, ezért mindig a hideg vizet nyitjuk előbb, záráskor pedig a meleget zárjuk előbb). Figyeljünk a hajlatokra, a kenőcsmaradványokra is. A nemi szervek környékének tisztítása legyen alapos, lányoknál a törlés iránya mindig fentről lefelé, a hüvelytől a végbélnyílás irányába történjen. A fiúknál ugyanígy ügyeljünk a herezacskók redőire, nehogy széklet maradjon a baba bőrén.

3. Mindig töröljük szárazra a csecsemő popsiját, majd használjunk bőrvédő krémet, mert ezzel nemcsak csökkenthető a széklet és vizelet érintkezése a bőrrel, hanem biztosítjuk a bőr megfelelő ápolását is.

4. Az egyszer használatos pelenkát csak fedeles tartóban tároljuk. Lehetőleg külön zsákban összegyűjtve, zárt zacskóban kerüljenek a szemétbe, így higiénikusabbak, a környezetre kevésbé ártalmasak. A földre dobni tilos (különösen a már mászó csecsemőnél) mert fertőzést terjeszt, a szoba levegőjét rontja, legyek szállnak rá.

5. A megszokott időben, vagyis minden etetés előtt (esetleg etetés után) cseréljük ki a pelenkát, akkor is, ha azt tisztának találjuk. Ha észrevesszük, hogy a gyermek bekakilt, azonnal tegyük tisztába! Ez újszülötteknél napi 7-8, csecsemőknél 5-6, kisgyermekeknél pedig 5 pelenkát jelent.

6. A gyermeket mindig korának megfelelő módon pelenkázzuk, hogy mozgását, tevékenységét ne gátoljuk.

7. A tisztogatás után mindig mossuk meg a kezünket és csak tiszta kézzel nyúljunk a tiszta pelenkához, kenőcshöz. Pelenkázás közben bármi szennyeződött is széklettel, vizelettel (pólyázó, mosdó, fürdőkád) mossuk le és fertőtlenítsük!

A nyár azonban kicsit több szabadságot ad számunkra a pelenkázás terén is. Fontos, hogy nyáron mikor jó meleg van a legkisebb baba is szívesen van pelenka nélkül, élvezi a mozgás szabadságát a napsugarak simogatását. Alvás időben nyugodtan vegyük le a babáról a pelenkát, takarjuk be a pocakját egy vékony textil pelenkával, természetesen ilyenkor gondoskodjunk a kiságy, babakocsi megfelelő védelméről gumipelenkával.
Ez az időszak a legmegfelelőbb a szobatisztaságra nevelésre is. Ilyenkor figyeljünk rá, ha „kis bugyiban” van a gyermek, akkor azt is cseréljük le „átnedvesedés” esetén, még fontosabb, hogy homokozóba ne engedjük meztelen popsival!
Mindig fordítsunk gondot gyermekünk számára legmegfelelőbb, jó minőségű pelenka vásárlására!

Csősz Katalin
védőnő