A várandósság 4. hónapja

A második trimeszter általában a legszebb, legfelhőtlenebb időszak a gyermekvárás alatt. A legtöbb kismamánál megszűnnek a rosszullétek, a hangulatingadozások és a pocak enyhe gömbölyödésével a boldog tény is kezd végre „kézzelfoghatóvá” válni…

Mit tapasztalhat a kismama?

Az émelygések enyhülésével egyre javul a kismamák étvágya. Természetes jelenség, hogy megnő az étvágyunk, hiszen szervezetünkben hatalmas „munka” zajlik.

A „nekem most kettő helyett kell ennem” mondás nem állja meg a helyét. 

Szervezetünk jelzi, hogy mire van szüksége, mit kíván, a mértékletesség azonban a babavárás időszakában is fontos, hogy az újszülött körüli teendők közepette ne kelljen a rajtunk maradt 15–20 kiló fölösleg miatt is aggódni.
Az sem teljesen mindegy, hogy mit fogyaszt a kismama, hiszen a magzathoz eljutnak káros anyagok is. Az egészséges étkezés ebben az időszakban kiemelt fontosságú, csakúgy, mint a vitaminok, vas és folsav bevitele – szükség esetén vitaminkészítmények, gyógyszerek formájában.

Változások a testen

A babavárás bizonyítékaként a köldök alatt megjelenik egy sötét függőleges csík, mely a teljes időszak alatt megmarad és csak a szülés után múlik majd el.

A másik szembetűnő változás a mellbimbó és környékének elszíneződése, sötétebbé válása, mely szintén helyreáll a baba érkezése után.

Mivel hamarosan látványosan megnő majd a baba ideiglenes otthonát biztosító pocak, illetve a jövőbeni táplálékforrásként szolgáló mellek, ezért ezek óvását időben meg kell kezdeni. A bőrünket fel kell készíteni a tágulás, feszülés okozta striák, azaz terhességi csíkok kialakulása ellen. Olajos, vagy speciális krémmel történő bedörzsölés hasznos lehet ezek megelőzésére, vagy a látható jelek enyhítésére.

A mellek ápolása különleges kezelést kíván, ugyanis a nem szakszerű krémezéssel többet árthatunk, mint használunk. A megtámasztás nélküli kenegetéssel ugyanis feszíthetjük, megnyújthatjuk a mell bőrét. A krém felvitelekor mindig az egyik kézzel alátámasztunk, a másik kézzel pedig óvatosan az ellentétes oldalon kis köröket leírva dörzsöljük be a bőrtápláló készítményeket.

A mellizmok túlzott megnyúlása ellen már ekkor érdemes kellő tartást adó melltartót viselni és mellizom-tornát végezni.

Aktuális vizsgálatok

A havi szülész-orvosi vizsgálat mellett ebben a hónapban teljes vérképet és vizeletet néznek a szakemberek. Ekkor kerül sor az AFP- és a hepatitis B szűrésre is. Az AFP-vizsgálat az egyik legismertebb szűrés, melynek során az anyai vérkeringésbe kerülő magzati fehérje szintjét határozzák meg. A megadott érték alatti, vagy az afeletti eredmény legtöbbször semmiféle eltérést nem jelent, mindössze magasabb kockázati szintre utalhat. Az önköltséges integrált szűrések során az anyai vérből egyéb összetevők, markerek vizsgálatával pontosabban határozható meg a fejlődési rendellenesség kockázata.

Hogyan fejlődik a baba?

  • A 13. héten a külső nemi szervek már egyértelműen felismerhetőek és szerencsés esetben hüvelyi ultrahanggal már meghatározható a magzat neme. Az eddig használt ülőmagasság helyett már a baba teljes hosszát határozzák meg az ultrahangvizsgálatot végző szakemberek. Teljes hossza ekkor 10,5 cm, súlya 30 gramm.
  • A 14. hétre az egyre koordináltabb izomműködés miatt még többet mozog a baba. A mindössze 11-12 cm-es babának már körmei is vannak a kezecskéin és parányi lábujjain.
  • A 15. héten még olyan vékony a bőre, hogy erecskéi átlátszanak rajta. Jobb, ha kerüljük az erős, csípős ételeket, ugyanis az ízlelőbimbói már működnek, érzi a mama által elfogyasztott ízeket! A 70 grammos magzat már 13,5 cm.
  • A 16. héten már szemöldöke és szempillája is van. A 16 cm-es baba markol, rúg és bukfencezik is a pocakban, ahol erre ekkor még bőven van helye. Súlya eléri a 100 grammot.
  • A 17. héttől folyamatosan hízik, vagyis zsír rakódik le a bőre alatt. Ez a későbbi hőszabályozás miatt rendkívül fontos, hiszen megvédi testét a lehűléstől. A 18 cm-es magzat már szopizza az ujját és kedves grimaszokat vág.

Simó Tímea
Pocakosnapló
www.babaskonyvek.hu