A fogzás megkönnyítése

A csecsemők fogzása nagy esemény. Senki sem tudja megmondani, hogy pontosan mikor kezdődik el, általában valamikor a harmadik és a tizedik hónap között. Míg az egyik csecsemőnél szinte egyik napról a másikra, észrevétlenül, megjelennek a fogak, a másiknál hosszadalmas, fájdalmas folyamat eredményeként, egy nyűgös időszak után bújnak elő csak.

A fogzás kellemetlen és esetleg kezelendő tünetei már akár két hónappal a fogacska tényleges megjelenése előtt felléphetnek.

Honnan tudjuk, hogy fogzik a kicsi?

A gyermekorvosok, fogorvosok véleménye meglehetősen megosztott ezen a téren.

  • Egyetértés mutatkozik abban, hogy a fogzás fokozott nyáltermelődéssel, sőt, egyes csecsemőknél állandó nyáladzással jár. A szájból szinte folyamatosan kifelé csorgó nyál a száj környéki bőrterületen bőrkiütéseket okozhat, akár bőrkirepedés is kialakulhat a nyállal való folyamatos és irritáló érintkezés miatt.
  • Az állandó harapdálás, mindennek a szájba vétele és megrágása, a legkülönfélébb dolgok ínyhez dörzsölése fogzáskor gyakori a csecsemőknél. Ugyanakkor a szilárd étel szájba vételével már nem ennyire készségesek a kicsik, átmeneti étvágytalanság is jelentkezhet a fogzás miatt.
  • Az előtörni készülő fogakra az ínyszövet gyulladással válaszol, ami fájdalommal, nyűgösséggel társulhat a babáknál. Ez nemcsak gyakori sírást, de éjszakai álmatlanságot is okozhat. Általában az első fogak megjelenése jelenti a legtöbb megpróbáltatást – a csecsemő és az anyuka számára egyaránt. Jóval később, az őrlőfogak megjelenése lehet még fájdalommal járó, problémás.
  • Kérdéses a hasmenés, a hőemelkedés és a láz fogzással való kapcsolata. A fokozott nyáltermelés, és a több nyál lenyelése az átlagosnál hígabb, nyákosabb széklettel járhat együtt. Az orvosok azonban általában óvakodnak a fogzással összefüggésbe hozni a hasmenést, és hasonlóképpen a hőemelkedést, valamint a lázat. Még ha száz százalék bizonyossággal nem is tagadható az, hogy a fogzás hasmenéssel, hőemelkedéssel is járhat, az orvosok mégsem akarják abban a tudatban megnyugodni hagyni a szülőket, hogy a csecsemők hasmenése és láza a fogzásra vezethető vissza. Mivel a fogzás több hónapig tartó folyamat, a szülők az ebben az időszakban jelentkező hasmenést és lázat automatikusan a fogzás számlájára írnák, azt esetleg nem vennék komolyan, miközben bakteriális vagy vírusos fertőzés is állhat annak a hátterében, ami pedig orvosi ellátást igényel.

Célszerű a fogzási időszakban is a két-három esetben tapasztalt hasmenés vagy a csecsemőnél jelentkező láz esetén a gyermekorvost felkeresni, aki az egyéb tünetek ismeretében kivizsgálja és megnyugtatóan orvosolja a problémát.

A kontrollálatlan fájdalomcsillapítás veszélyes lehet

Hibás az a gyakorlat, amit sajnos több kismama is követ: a nyűgös csecsemőjüknek rendszeresen fájdalom- és lázcsillapító hatású szirupot adnak. Teszik ezt anélkül, hogy tudnák, hogy egyáltalán fájdalom okozza-e a nyűgösséget; vagy ha fájdalom is áll a háttérben, akkor azt sem tudják, hogy az milyen eredetű. Lényeges felhívni a figyelmet arra, hogy mind a paracetamol, mind az ibuprofén tartalmú csecsemőknek szánt gyógyszerkészítmények alkalmazása – bár azok recept nélkül megvásárolhatók – nem mellékhatásoktól mentes. Paracetamol esetén, különösen nagyobb dózisoknál, máj – és vesekárosító hatás léphet fel, ibupofén esetén a gyomorfal nyálkahártyája károsodhat. A csecsemő nyűgössége semmilyen esetben nem szolgáltathat alapot a gyermek felesleges gyógyszerezésére!

Megoldások a csecsemők fogzáskori ínygyulladásának és -fájdalmának kezelésére

  • gélek

A fogzási fájdalmat enyhítő leggyakrabban alkalmazott – recept nélkül is megvásárolható – patikai készítmény a helyi érzéstelenítőt és gyulladáscsökkentő hatású anyagokat tartalmazó gél. A gél mint gyógyszerforma jó tapadást tesz lehetővé, a készítmény nem csorog le az alkalmazás helyéről. A fogínybe gyengéden bemasszírozandó gél helyi érzéstelenítő komponense a – fogorvosok által érzéstelenítő injekciókban is használt – lidokain. Napi 2-3 alkalommal használható, többszöri alkalmazás nem javasolt. Célszerű étkezést követően, illetve lefekvés előtt használni. A kicsi borsónyi mennyiségű gél ínyre való rákenését követően körülbelül 15-20 percig tart az előidézett érzéstelenítő hatás; ez elegendő idő lehet a csecsemő esti elaltatásához.

A fogzás problémáira szolgáló gélek gyulladáscsökkentő összetevője általában növényi kivonat, pl. a kamilla gyulladáscsökkentő hatású komponensei. Egyes fogíny-gélekben az ínyvédő antioxidánsokat és C-vitamint tartalmazó grépfrútmag-kivonat található. A fogíny természetes építőkövét, a hialuronsavat tartalmazó termékcsaládnak is van a csecsemők fogzási problémáira ajánlott tagja.

A csecsemők fogzási bajaira szánt készítmények általában kis tubusokban kerülnek forgalomba, 10-15 ml gél található egy tubusban. Gél gyógyszerforma mellett folyékonyabb állagú ecsetelők is rendelkezésre állnak.

  • homeopátiás készítmények

A fogzási problémák kezelésére homeopátiás gyógyszerkészítmények is választhatók, a megfelelő szer megtalálásában a gyógyszerésze segítségére számíthat.

  • kenőcsök

A fogzási időszakban a szájból csorgó nyál a száj környéki bőrterületen bőrkiütéseket, bőrkirepedést okozhat. Ennek kezelésére gyógyszertárban megvásárolható, patikában készített zsíros jellegű (pl. vazelint tartalmazó) kenőcsök ajánlottak. Sok esetben az antiszeptikus hatású bóraxot is tartalmazó kenőcsöt ajánlják a gyógyszerészek a fogzó csecsemőknek, kisgyermekeknek. A kenőccsel a bőrfelület zsíros bevonása, a nyál által okozott felmaródás, kipirosodás megelőzése a cél.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész