Készüljünk a nyaralásra!

Ha gyerekkel nyaralni indulunk, akkor már jó előre fel kell erre készülnünk, hogy okosan össze tudjuk állítani a szükséges kellékeket.

Gondolni kell a szálláslehetőségekre, az utazás fáradalmaira, a higiéniára és természetesen az étkezési lehetőségekre. A nyaralás előtt legalább egy héttel üljünk le, és kezdjünk el listát írni azokról a dolgokról, amiket be kell csomagolnunk, és el kell intéznünk. A lista mindig legyen szem előtt, és amint készen vagyunk valamivel, pipáljuk ki, így tudjuk, hol tartunk.

Mit csomagoljunk be?

  • Ruhát mindenképpen

 Legyen minden napra egy garnitúra ruhája a gyereknek, és még készüljünk plusz három szettel a biztonság kedvéért. Legyen benne pizsama és melegebb ruha is, ne maradjon ki a kalap, és persze a cipők sem.

  • Tisztasági felszerelés

Készítsünk össze mindent a pelenkázáshoz: pelenka, törlőkendő, popsikrém, hintőpor, szemeteszsák a használt pelenkáknak. Ne felejtsük el összekészíteni a baba saját fürdetőjét, samponját, hajkeféjét, törölközőjét, fogkeféjét sem. Nem baj, ha fertőtlenítő gél is van a csomagunkban, jól jöhet az utazás során.

  • Ennivaló, ha szükséges

A nyaralás típusától függ, hogy mennyire érdemes étellel is felkészülni. Akinek erre is gondolnia kell, azoknak ajánljuk, hogy ha tápszeres a baba, akkor azt vinni kell, nehogy a helyszínen ne lehessen olyat kapni. Azokban az országokba, ahol nem iható a víz, mindenképpen készüljünk babavízzel is. 

  • Játékokról se feledkezzünk meg

Ha szeretnénk egy nyugodt nyaralást, akkor gondoskodjunk arról, hogy a csemete kedvenc játéka ne maradjon ki a csomagból. Ezenkívül még csomagoljunk be olyan játékokat, amik hosszabban lekötik a gyereket (homokozó-, fürdő- és autós játékok). Persze könyvről se feledkezzünk meg, jó szolgálatot tehet a kocsiban és este a meséléskor is. 

  • Úti patika

Jobb felkészülni, mint megijedni, ezért legyen nálunk napégés és rovarcsípés elleni krém, láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer is. Utazás előtt pár hónappal váltsuk ki az ingyenes európai betegbiztosítási kártyát a családnak, és ne hagyjuk otthon az iratainkat sem. Nézzünk utána, hogy utazáskor a babának milyen iratokra van szüksége.

  • A babakocsi ne maradjon otthon

Sokszor furán néznek az emberek azokra az anyukákra, akik babakocsiban tolnak 3 éves gyerekeket, de nyaraláskor sokkal könnyebb úgy kirándulni, ha a kocsi kéznél van. Bele lehet ültetni, ha a gyerek megunta a sétálást, vagy egyszerűen elfáradt. Ilyen esetekben nagyon jól jöhet egy könnyű, esernyőre csukható sport babakocsi, ami alig foglal el helyet a csomagtartóban.

  • Védelem a nap ellen

Keressük elő a kiskalapot, legyen kifejezetten gyerekek számára készített magas faktorszámú naptejük, és egy UV-szűrős napszemüveg is nagyon jól jöhet a nyaralás alatt.

Mivel utazunk?

  • Ha autóval: érdemes felkészülnünk a hosszabb útra elegendő folyadékkal, esetleg étellel. Helyezzünk fel napellenzőt az ablakra, hogy ne zavarja a gyereket a napsütés. Amennyiben ketten utazunk a babával, vásároljunk olyan babatükröt, amivel látjuk a hátsó ülésen a babát. Gondoskodjunk játékokról is, amik hosszabb időre lekötik a figyelmét. Főként kisbabák esetében óránként érdemes megállni, kivenni a babát a gyerekülésből, és megmozgatni magunkat is.
  • Ha repülővel: indulás előtt hívjuk fel a légitársaságot, és egyeztessük, hogy mit kell vinnünk, esetleg kell-e gyerekülés, babavíz, milyen lehetőségek vannak az etetésre. Legyen nálunk itatópohár, mert a fül bedugulását fel- és leszálláskor ivással el lehet kerülni. Játékról és esetleg könyvről gondoskodjunk, sőt a babakocsit is magunkkal tudjuk vinni, de ezt is érdemes előre megbeszélnünk a légitársasággal.

Tischler János
Mini-Manó Babacentrum megálmodója