Nagy Gyereknapi Játék – 6. nap: Hozzátáplálás, elválasztódás

 Olvassa el írásunkat, válaszoljon a cikk végén feltett kérdésre, s máris megnyerheti a Lansinoch mOmma ajándékát!

Az elválasztódás kezdeményezője a gyermek, az elválasztás pedig az édesanya akaratának érvényesülése. Célszerűbb tehát, ha az elválasztódás valósul meg. Ezt sem kell elsietni, mert az anyatejben minden benne van, amire a babának szüksége van a gondoskodáson és szereteten kívül.

Minden kisgyermek önálló személyiség, ezért egyéni eltérések figyelhetők meg az elválasztódásban. Vannak országok, ahol természetes, hogy a gyermek még két éves kora körül is szopik. Hazánkban a szoptatási időszak a kicsik egy éves kora körülig tart. Az elválasztódásnak tehát nincs menetrendje, sem szabályai.

Vissza a munkába

A szoptató édesanya sem válhat otthona rabjává. A szoptatási időszak alatt az is előfordul, hogy vissza kell menni dolgozni a mamának, de szeretné, hogy babája továbbra is döntően anyatejet kapna. Ilyenkor a munkahelyen is fejnie kell. Erre kiemelten ajánlom a Lansinoh Affinity Pro professzionális dupla elektromos mellszívót. Segítségével az édesanya fele annyi idő alatt több tejet tud lefejni. Koraszülött vagy beteg, gyenge babák esetén segíti az anyatej termelődésének fenntartását akár hónapokon keresztül. Iker babák vagy kevés tej esetén az anyatej, mennyiségének fokozására is kiváló. Stimuláló és fejő üzemmódja is van. Személyre szabott beállítást biztosít a 3 fejési ritmus és 8 szíváserősség választási lehetőséggel. Egyes mellszívóként is használható.

Lansinoh Affinity Pro professzionális dupla elektromos mellszívó

Új termék ajánlott bevezető ára 49 990 Ft helyett 39 990 Ft

Szoptatás és cumisüveg

Gyakran előfordul, hogy lefejt tejjel vagy tápszerrel a mama távolléte esetén más családtagnak vagy barátnak cumisüvegből kell megetetnie a babát. Fontos, hogy olyan cumisüveget válasszanak aminek etetőcumija legjobban utánozza az anyai mell formáját. Minden igényt kielégítenek az olasz formatervezésű Lansinoh mOmma cumisüvegek.

Szoptatás kiegészítő táplálással

Szerencsés, ha egy éves korig az anyatej a csecsemő elsődleges tápláléka. Az új ételek bevezetése ne a szoptatás helyettesítésére vagy befejezése miatt történjen, hanem annak kiegészítésére. Hat hónapos kor után a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi optimálisan a csecsemő igényeit. A picik többsége hat hónapos kor után válik alkalmassá egyéb táplálék fogyasztására is. Ennek jelei, hogy felül a baba, megfogja az ételt, szájába teszi, rágcsálja és a nyelvével nem löki ki.
Az új ételek adásának nincs szigorú sorrendje, de arra ügyelni kell, hogy egyenként vezessék be és közöttük legalább három-öt nap teljen el.

Megetetik magukat a babák

A babák életében a szilárd ételek megismerése igen fontos mérföldkő. Nincs szükség okvetlenül az étel pürésítésére, ha a baba legalább 5-6 hónapos.
Forradalmi találmány a Clevamama etetőháló. Ezzel a kicsik élvezhetik az egészséges, természetes ízeket és a szilárd ételek előnyeit a fulladás veszélye nélkül. Tehetnek a hálóba friss gyümölcsöket, zöldségeket, de pároltat vagy főttet is. Melegen is ehet belőle a baba akár párolt vagy főtt húst, halat. Nem kell közben aggódniuk, hogy megakad az étel a pici torkán.

Önállóan, boldogan

A babák az asztalnál az etetőszékükben ehetnek egyszerre a család többi tagjával.


A gyerek ki tudja rágcsálni, szívni az ételből a tápanyagokat. Élvezhetik a családi étkezések közös örömét a sok finom ízt anélkül, hogy annak jelentős része a hajukban vagy a padlón végezné. Kevesebb étel vész kárba a kanalas etetéshez képest is.

Akkor adjanak Clevamama etetőhálót a babának, ha azt meg tudja fogni, a szájához viszi és rágcsálja. Használata segíti a kicsi kéz izmának fejlődését, a kéz és a száj mozgásának koordinációját. Fejleszti az önálló evés készségét, az önállóságot. A pici sokféle ételt tud kipróbálni, növeli irántuk az érdeklődését.

Természetesen a baba életkorában ajánlott gyümölcsöket, zöldségeket, hús és halféléket tegyenek csak bele!

A fogzási fájdalmat is csökkentheti, ha lehűtött, de soha nem fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget tesznek bele.
A tartós szoptatást is támogatja, mert nem zavarja meg a csecsemő szopási kedvét, készségét. Jól szopó kicsik is boldogan elfogadják!

Valamennyi csecsemőtáplálással foglakozó szakmai szervezet, beleértve az allergológiai társaságokat is, világszerte egyetértenek abba, hogy a 6. hónapban kezdődjön el a glutén tartalmú (búza, árpa, rozs tartalmazza) kiegészítő táplálékok adása. Ezzel a táplálék allergiát, a cöliákiát és az egyes típusú cukorbetegséget kívánják megelőzni. Erre először a babakekszet ajánlják a szakemberek, ami nem tartalmaz tejet és tojást sem. Fontos, hogy lehetőleg még szoptatás mellett kapja meg az első fél kekszecskéjét a csecsemő. A babakekszet is betehetik a hálós etetőbe, mert a baba nyálával pépet képezve maradéktalanul kirágcsálja belőle.

Milyen a jó etetőháló?

  • Nem nehéz és a baba könnyen meg tudja fogni.
  • Biztonsági csatja van, ami megakadályozza az étel kiesését.
  • Anyaga biztonságos, nem lehet durva vagy éles felületű.
  • Egyszerű lenyitni a tetejét, könnyű beletenni az ételt.
  • Higiénikus védőkupakja van.
  • Könnyen tisztítható és sterilizálható.
  • Kapható hozzá pótháló.

Az etetőháló készülhet szilikonból vagy textilből. A szilikon anyagút kevésbé színezik el a gyümölcsök, zöldségek. Könnyebben mosogatható, sterilizálható. Nincs varrva, ezért ezeken a helyeken nem tud szálasodni, elszakadni.

A Clevamama/Okos mama szilikon etetőhálója mindenben
megfelel a fenti feltételeknek.

A termék ajánlott akciós ára 1 890 Ft helyett 1 690 Ft

Amerikában, Nyugat-Európában már igen nagy tábora van az etetőhálós önálló babaevésnek. Kérjék ki olyan édesanyák véleményét, akik használtak a babájuknál etetőhálót.

A tápszeren kívüli ételek bevezetése

Bevezetésük a folyékony-pépestől a szilárd ételekig folyamatosan történik, mint típus, mint állag szempontjából. Nagy jelentőségű, hogy az időpontot jól válasszák meg, amikor már a csecsemő fizikai fejlettsége és állapota és a pszichés tényezők is lehetővé teszik. Ez az időszak a későbbi problémák – allergiák, hiányállapotok, rossz étkezési szokások stb. – kialakulása szempontjából is meghatározó. Az első próbálkozások lehetnek gyümölcsök, rizs (glutén mentes) vagy búza, árpa, rozs (glutén tartalmú) cereáliák és főzelékek. A bevezetés sorrendje nem szigorú, de a fokozatosságra törekedni kell, hogy a fent leírt problémákat elkerüljük és az anya-gyermek kapcsolat se sérüljön. Egyszerre csak egy ételt kis mennyiségben 10-20 grammot adjanak fokozatosan emelve az adagot úgy, hogy kettőtől négy hét alatt egy szopást helyettesítsenek. Az új ételek néhány nap különbséggel kövessék egymást, de abban az esetben, ha a baba nem fogyasztja szívesen, semmiképpen se erőltessék tovább.

Gyümölcsök bevezetése

Az alma és az őszibarack után óvatosan idény gyümölcsökkel sárgadinnye, meggy, cseresznye, hámozott szilva, banán következhet. Mindig jó minőségű, hibátlan, érett gyümölcsöt válasszanak és gyümölcslé, majd pép formájában adják. Kerüljék az apró magvas, nehezen tisztítható, hashajtó hatású esetlegesen allergiás reakciót kiváltó gyümölcsöket, mint például az eper vagy málna. Ne cukrozzák, ne reszeljenek hozzá kekszet, babapiskótát. Friss hiányában mélyhűtött gyümölcs is adható.

A cereáliák bevezetése

Mindig a kornak megfelelő és vassal dúsított legyen. Négy hónapos kor alatt ne adjanak glutén tartalmút a babának. Figyeljenek, hogy speciális gyermekeknek készült terméket adjanak, amely tehén tej és tojás mentes legyen.

Főzelékfélék bevezetése

A burgonyával kezdjenek és a csecsemőkor idején ezzel történjen más főzelékek sűrítése is. Rántás helyett használjanak rizst vagy kukoricapelyhet. Párolják az alapanyagokat, mert a főzés során a főző lébe kioldódnak az értékes vitaminok és íz anyagok is. A csecsemőkora és a zöldség fajtája szerint passzírozhatják, turmixolhatják, illetve darálhatják az ételt a megfelelő állag eléréséhez. Nyolc-tíz hónapos kortól a főzelék alapnak darálása vagy a villával történő összetörése is elegendő. Darabosan csak akkor adják a gyermeknek az ételt, ha már zápfogai is vannak, amellyel meg tudja őrölni. részeket. A főzelék kezdetben méz sűrűségű, később a csecsemő ízléséhez igazodik.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő

Nagy Gyereknapi Játék

Vegyen részt Nagy Gyermeknapi Játékunkban és nyerje meg a  Pro-Baba által felajánlott Lansinoch mOmma ajándékcsomagot!

 

  • Válaszoljon a következő kérdésre, miután elolvasta a cikket:

  Mire való a Clevamama etetőháló?

 

  • A megfejtést a jatek@galenus.hu  címre várjuk (2013.május. 24-én, éjfélig)

 

  • Ha tetszik önnek a játékunk, kérjük, ossza meg a Bébik,kicsik és nagyok Facebook oldalán  a játékfelhívásunkat!

Pro-Baba