Gyereknap a Városligetben

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Fővárosi Önkormányzattal közösen már 1990 óta évente megrendezi kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényét a budapesti Városligetben. A programra idén május 25-26-án kerül sor. A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon tudjanak részt venni. Sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalom. A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly csaknem 400 000 gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

A Fővárosi Önkormányzat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat megalakulása óta támogatja a Városligeti Gyermeknapot; az NGYSZ-szel együtt, valamint szponzorok bevonásával finanszírozzák a gyermeknapi rendezvényt. A Főváros számára a kezdetektől fontos volt, hogy ezzel a rendezvénnyel több százezer hátrányos helyzetű gyermek és családja számára nyújt színvonalas, kulturált, ingyenes programot, akiknek erre másképp nem lenne lehetőségük.

A Szolgálat 2013-ban is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre, több mint 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi – ezúttal pécsi – intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből, Felvidékről, Moldovából és Kárpátaljáról. A vendég gyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét teljes mértékben magára vállalja.
Külön köszönet illeti az Országgyűlést és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM), amely intézmények segítenek a határon túli gyermekek utaztatásában és elszállásolásában.

A kétnapos rendezvényen összesen 41 helyszínen, 2 színpadon neves, népszerű művészek és közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal.

  • Az OTP Bank immár 19 éve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója. A legnagyobb magyarországi pénzintézet – a Szolgálat jótékonysági rendezvényeihez nyújtott segítség mellett – annak egészségügyi programját és Teréz körúti gyermekorvosi rendelőjének működését is támogatja. A bank 1995-ben mozgó fogorvosi rendelőnek kialakított autóbuszt vásárolt a Szolgálatnak, melynek fenntartását is biztosítja. A Gyermekmentő Szolgálat fogászati busza évek óta jelen van a gyermeknapi rendezvényen, ahol a két nap alatt öt-hatszáz gyermek fogát vizsgálják meg az NGYSZ önkéntes orvosai. A busz a gyermeknapi esemény után magyarországi és erdélyi településekre indul, ahol az önkéntes fogorvosok a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrését és kezelését végzik. Tavaly összesen 4300 magyarországi és erdélyi gyermek fogát vizsgálták meg, kezelték és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást.
  • Idén ismét kijön a Városligetbe a Mercedes-Benz Hungária Kft. a MoKi programjával. A Mercedes-Benz által indított MobileKids (MoKi) program játékos formában szeretné felhívni a 4-10 éves korosztály figyelmét a biztonságos közlekedés fontos kérdéseire, illetve szórakoztató módon tudatosítja a gyerekekben azokat a közlekedési magatartásformákat, melyek az önálló közlekedéshez szükségesek. A MobileKids sátorban Kresz-teszttel, a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékokkal és kézműves foglalkozással várják a gyermekeket.
  • Május 26-án, vasárnap a Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán, a Kis Napozóréten a Budapesti Operettszínház, Malek Andrea és a TV2 tehetségkutatóból ismert tanítványai, MintaPinty Zenekar Trambulin Színház, Aranyszamár Színház, Réparetekmogyoró Társulat, MiaManó Színház lép fel. A Budapesti Operettszínház művészei, az Ördögölő Józsiás című zenés fantasy-ből adnak elő dalokat.
  • A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves terület – az úgynevezett Napozórét – két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 26-án, vasárnap az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. Az eseményen – egyedülálló módon – lehetőség nyílik a követségek, illetve kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.
  • A Magyar Nemzeti Bank az ország független jegybankjaként idén is hozzájárul a Városligeti Gyermeknapra kilátogató gyerekek és családok színvonalas szórakoztatásához. Az MNB-sátorban mindkét napon a pénz világát játékos formában bemutató, hasznos felvilágosító programokkal várják a látogatókat.
  • A Philips Magyarország Kft. idén másodszor csatlakozik a Városligeti Gyereknaphoz, a PHILIPS Egészséghős programjával. A cég sátrában érdekes feladatokkal, játékokkal és bemutatókkal várják a gyerekeket, akik felfedezhetik a Föld energiáit: a levegőt, a napfényt, a vizet, és a környezetvédelemről is sok érdekes információt hallhatnak.
  • A Biztonságos Internet Sátor immár ötödik éve fogadja az érdeklődőket a biztonságosabb internet-használat témakörébe tartozó számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Plus (SIP) programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Célunk, hogy egyszerre hívjuk fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsük meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

A részletes Városligeti Gyermeknapi programot a mellékelt anyagban, illetve a www.gyermekmento.hu weboldalon lehet megtalálni.

A széles programkínálaton túl vásárosok és kereskedők várják az idelátogatókat, kedvező árakkal és különleges portékákkal.

A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat