Szobatisztaság

A szobatisztaságra szoktatás sok szülő számára nehéz feladatnak tűnik, pedig rendszerint nem az. Azért, mert a szomszéd kislánya már másfél éves korában ráült a bilire, és az ön kisfia még kétéves korban is pelenkába pisil, nem kell kétségbeesni, mert az, hogy egy gyerek mikor lesz szobatiszta, nagyon változó.

Amikor közel a szobatisztaság

A kisgyerekek rendszerint jelzik ennek idejét, és ezeket a jelzéseket könnyű felismerni. Ez az időszak rendszerint a 18-24 hónapos korra esik, a kisfiúk általában kissé lustábbak, mint a kislányok. A jelzések között szerepelhet például, hogy bepisiléskor húzogatja a pelenkát, nadrágját, genitáliáihoz nyúlkál, hogy játék közben néhány pillanatra szemmel láthatóan másra koncentrál, vagy hogy érdeklődést mutat a bili iránt.

Mire figyeljünk a szobatisztaságra szoktatásnál?

  • A szoktatás elkezdéséhez szükség van arra, hogy a kisgyerek már bizonyos szellemi érettséget érjen el, például tudjon egyszerűbb utasításoknak engedelmeskedni, megértse a használt szavakat, képes legyen egyedül lehúzni a kisnadrágot, pelenkát, ráülni és felállni a biliről.
  • Nem szerencsés olyan időpontban elkezdeni a tréninget, amikor a szituáció a megszokottól eltérő, például nyaralás alatt, a kistestvér születésekor, költözéskor vagy a bölcsőde megkezdésekor.  Ilyen esetben szinte biztos a kudarc. Ha mód van rá, egyszerűbb a szoktatást nyáron, melegben megkezdeni, amikor a kisgyerek nyugodtan maradhat meztelenül, vagy csak egy kisnadrágban szaladgál.
  • A szoktatás általában több hónapot vesz igénybe, és gyakoriak a visszaesések is, ne legyünk türelmetlenek. Az, hogy bilit használunk, vagy a WC-re helyezhető ülőkét nem befolyásolja az eredményt, de utóbbi esetben jó, ha egy sámlit, széket helyezünk a WC mellé, hogy a kisgyerek egymaga is fel tudjon kapaszkodni oda.
  • A szoktatás megkezdése előtt már érdemes néhány olyan szóra megtanítani a kicsit, amivel a pisilésre kakilásra utalhatunk. Megkérhetjük, hogy szóljon vagy mutassa, ha nedves a pelenka, és arra is megtaníthatjuk, hogy hogyan kell ülni a bilin.
  • A szoktatás megkezdésekor mutassuk meg és mondjuk el a gyereknek, mit jelent a bili, a WC használata. Soha ne ültessük a bilire vagy WC-re akarata ellenére. Jó, ha tudjuk, hogy nagyobb folyadékmennyiség elfogyasztása után kb. 1 órával jelentkezik a vizelési inger, ilyenkor ültessük a bilire. Néhány percnél tovább ne hagyjuk üldögélni, de ez idő alatt maradjunk ott, beszélgessünk vele, meséljünk neki, és hagyjuk, hogy maga határozzon arról, hogy mikor áll fel. A biliztetést naponta többször, akár 1,5-2 óránként ismételjük meg.
  • Jó, ha a szoktatás alatt olyan nadrágot adunk rá, amelyet könnyű letolni, erre már sokszor saját maguk is képesek. Minden sikeres kísérlet után dicsérjük, jutalmazzuk meg, és soha ne büntessük, ne mutassunk elégedetlenséget, ha nem sikerül a dolog.
  • Csak a nappali szobatisztaság elérése után kíséreljük meg az éjszakát pelenka nélkül átvészelni. Az éjszakai szobatisztaság kialakítása többnyire tovább tart, és elhúzódhat akár 3-4 éves korig is.
  • A székelés, kakilás tényét még könnyebb felismerni. A kisgyerek arca ilyenkor kipirul, látszik, hogy nyom, esetleg nyög, vagy más hangot hallat. Miután a kakilás sokszor minden nap azonos időpontban történik, ebben az időpontban érdemes a kisgyereket a bilire ültetni. A székelési inger gyakran az étkezés után negyed-fél órával jelenik meg, ezért ez alkalmas időpont a szoktatásra. Ha van eredmény, mutassuk meg a gyereknek, öblítsük le a WC-ben és közben magyarázzuk el, mi történik. Ha pedig nem sikerül a dolog, és a széklet végül a pelenkába érkezik, akkor is tegyük ugyanezt, együtt a kicsivel.

Tisztálkodásra szoktatás

Nem árt, ha a szoktatás alatt megtanítjuk a gyereket arra is, hogy hogyan tisztálkodjon egyedül – popsi kitörlése, kislányoknál elölről hátra! – és a mindenkori kötelező kézmosásra is.

Kardos Gabriella

gyermekorvos