Őszi finomságok – a szőlő

Mi az: ehetjük nyeresen, készíthetünk belőle levet vagy mustot, megihatjuk a belőle készült finom fehér, rózsszín vagy vörös nedűt. Hát persze, hogy a szőlő, amely méltán egyik legkedveltebb gyümölcsünk. 

A szőlő az a gyümölcs, amit „szőröstül- bőröstül” ajánlott megenni mivel a húsán kívül, a magja és a héja is értékes tápanyag-és vitaminforrás, ezenkívül hatékony a ráncok elleni harcban is.

1. A héja az emésztés, a magja a csontok miatt fontos

A lédús kis szemekben sokféle vitamin és ásványi anyag megtalálható, többek között A, B, C-vitamin, vas, foszfor és kálium. A bennük lévő magnézium az izom- és szívműködést segíti, a mangán pedig az idegrendszer működéséhez járul hozzá.Sokan nem szeretik megenni a szőlő magját, és olyan is akad, aki a külső buroktól is megválik. Pedig a héj ballasztanyaga segíti az emésztést és serkenti a bélműködést, így székrekedés esetén hatékony gyógyír. A magban található olaj pedig a csontok anyagcseréje miatt hasznos.

2. Fogyasztása egyes betegségeknél kúraszerűen is ajánlott

A szőlő közel a 80%-a víz, és majdnem 18%-a cukor. Magas szőlőcukortartalmának miatt, az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. Ezért is javasolják különböző betegségek – vérszegénység, aranyeres panaszok, gyulladással összefüggő problémák, női betegségek – esetén kúraszerű fogyasztását.

3. Bőrszépítő, bőrfiatalító

A kozmetikában már régóta használnak szőlő, illetve szőlőmag alapú krémeket, pakolásokat. Ez nem véletlen, mivel magas antioxidáns tartalma révén selymessé és fényessé varázsolja a bőrt. Emellett ráncmegelőző hatása miatt vált világszerte népszerűvé a hölgyek körében.

+1 Napi 1 pohár nemes bor egészséges!

A bor esetében is igaz a mondás, nem a mennyiség, hanem a minőség számít. A jó minőségű, valódi szőlőből készült nedű étvágyjavító, egészségmegőrző és ezen kívül szívvédő hatású is. Napi 2dl, nem hogy nem árt, hanem kifejezetten javallott.

Bartos-Somkuti Dóra