Gyors és egyszerű – Ebédek hétköznapokra

Fotó: pixabay.com

Egy kisgyerekkel sok a feladat, ráadásul jön a jó idő is, és ilyenkor több időt töltünk kint a szabadban. Főzni ilyenkor is kell, illetve javasolt, hogy mi főzzünk, de az értékes játékidőből senki sem szeret elvenni. Ilyenkor jönnek jól a finom, és gyors receptek, amik közül most egy édeset és egy sósat választottam.

Zabpelyhes banános palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz: 2 nagyobb banán (130 g kb. darabonként), 2 db M-es tojás (57 g kb.), 40 g apró szemű zabpehely, 40 g vaj a sütéshez.

A banánt kis darabokra törjük, és a tojással együtt habosra turmixoljuk, majd keverjük bele a zabpelyhet.
A turmixolás során levegőt tudunk vinni a masszába, így kissé meg is tud emelkedni a palacsinta, körülbelül úgy, mint az amerikai pan cake (vastagabb tésztájú palacsinta). Egy serpenyőben közepes hőfokra hevítjük a vajat, és egyszerre kb. három, 7-8 cm átmérőjű tésztamasszát öntünk.

Addig sütjük, amíg a széle elkezd pirulni, ekkor egy széles fejű lapáttal megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük.
Önmagában is finom, de egy kis mézzel, porcukorral megszórva desszertnek is kitűnő lehet.

Csőben sült karfiol

Hozzávalók kb. 3 főre: egy közepes fej karfiol (5–600 g), víz, só, 70 g vaj, 65 g liszt, 500 g tej, 100 g trappista sajt, só, tört fehér bors, kb. 25–30 g morzsa.

Tipp: Amennyiben a gyermeke valamilyen ételallergiában szenved, úgy egyes hozzávalók felcserélhetők.
Tej → rizstej, laktózmentes tej
vaj → laktózmentes margarin vagy kókuszzsír
liszt → rizsliszt
morzsa → gluténmentes morzsa
A sajtot ki lehet hagyni.

  • A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben puhára pároljuk.
  • A tejet felforraljuk.
  • A vajat egy másik edényben felhevítjük.
  • Rászórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk.
  • A fehér rántást fokozatosan felöltjük a meleg tejjel, odafigyelünk, hogy csomómentes legyen.
  • Folytonos keverés mellett besűrítjük a besamelt.
  • A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
  • A forró besamelt sóval, tört fehér borssal ízesítjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot is.
  • A megpárolt karfiolt leszűrjük, beletesszük egy jénaiba, ráöntjük a besamelt, és megszórjuk a morzsával.
  • 200 °C-os, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a morzsa aranybarna nem lesz.
  • Frissen, forrón tálaljuk.