Az egyik kézben fakanál, a másikban olló – Alkotó anyukák a Meska-n

Az anyukák rugalmas munkahelyre vágynak; szívvel-lélekkel kézműveskednek és a családjuk támogatásával érik el üzleti sikereiket – derül ki a Meska.hu friss felméréséből. A “meskázó” anyukák gyakran nem csak kedvtelésből alkotnak, hanem a családi kasszát is támogatják vele.
A  Meska.hu – a magyar kézműves online piactér – az alkotó anyákat kérdezte egy friss felmérésben.

Fakanál és olló

A 2008-ban alapított Meska.hu ma már 3600 alkotó kézzel készített portékáját kínálja.

A 426 válaszadóból 405 hölgy volt; ez az adat nemcsak a szebbik nem alkotókedvét mutatja, hanem azt is, hogy mekkora igény van a rugalmas foglalkoztatásra.

Kép: Dremel.hu

Elmondható, hogy a Meska-eladók többsége az egyik kezével gyermeket nevel, a másikkal pedig alkot: négyből hárman ugyanis édesanyák a megkérdezett alkotó nők közül. A legtöbben két vagy három gyermeket nevelnek, de az ennél nagyobb családosok is képviseltetik magukat. 5,5 %-uknak négy, öt vagy ennél is több csemetéje van.

“A havi több mint 650 ezres látogatottságú online piacterünk abban segít, hogy az anyukák ne csak az ismerősi körüknek alkossanak, hanem értékesíteni is tudják a portékájukat. A megváltozott élethelyzetbe került nők így akár saját maguknak is teremthetnek rugalmas munkahelyet; számtalan példát látunk erre.” – mondja Porst Réka, a Meska.hu egyik alapítója, aki amellett, hogy üzletasszony, lelkes kézműves és három gyermek édesanyja is.

Hivatásszerű “meskázók”

A felmérésben a válaszadók fele azt vallotta, hogy a Meska-bolt a mellékállása, így ez számára az ezzel járó előnyöket, köztük a plusz jövedelemforrást is jelenti. “Meskázni” akkor is lehet, ha valakinek a családanyai teendői mellett nincs sok szabadideje: a megkérdezettek 75 %-a heti 8 óránál nem tölt több időt az online piactéren. Érdekesség, hogy szép számban akadnak olyanok is, akiknek a “meskázás” a hobbinál és a mellékállásnál is jóval többet jelent: 14 %-uknak ez a fő bevételi forrása.

A Meskán kézzel készült portékáikat értékesítő anyukák általában körülbelül 25 %-kal járulnak hozzá a családi kassza növeléséhez, de közel 3 %-uk akár a családi jövedelemforrás felét az online eladásokból gyűjti össze. Ez azonban nem magányos, elszigetelt időtöltés, “meskázni” is családban, családdal a legjobb – vallják a kézügyességüket kamatoztató nők. 89 %-uk kap támogatást a családjától, 49 % nem is akármilyet: a tagok mindent – legyen szó akár egy kézműves tárgy elkészítéséről vagy egy csomag postázásról – igyekeznek az anyuka sikeréért megtenni.

Meska.hu