Bébik, kicsik és nagyok

Ezt kell tudnunk a gyerekeknek adható cseppekről

Fotó: 123rf.com

A csecsemők és kisgyermekek gyakran alkalmazott gyógyszerformája a csepp. A külsőlegesen használt szemcseppek, fülcseppek, orrcseppek mellett elterjedtek a bevételre szánt, belsőlegesen alkalmazott cseppek is. Ki ne ismerné a csecsemőknek naponta adagolt D-vitamin cseppeket?

Azokat a hatóanyagokat, amiket a felnőttek tablettaként vagy kapszulaként vesznek be, a kicsik cseppenként, könnyen lenyelhető formában kapják meg. Számos csepp kifejezetten a csecsemőknek, kisgyermekeknek készül, és már megszületést követően vagy néhány hónapos kortól kezdve alkalmazható. Találhatók azonban olyan cseppek is, amiket – megfelelő adagolásban – felnőttek és gyermekek egyaránt alkalmazhatnak.

Milyen készítmények  érhetők el csepp formájában?

Csepp formájában számos hatóanyag megtalálható, vényköteles és recept nélkül kapható gyógyszerek, étrend-kiegészítők egyaránt forgalomba kerülnek cseppszám alapján adagolt, speciális cseppentő feltéttel ellátott üvegekben.

Sok szülő találkozhatott már láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású cseppekkel. A gyermekorvosok által gyakran rendelt szerek közé tartoznak az allergia tüneteinek kezelésére vagy a száraz köhögés csillapítására szolgáló cseppek is.

Léteznek a vashiány kezelésében fontos vaspótló cseppek, illetve a csecsemőkori hasfájás egyik okaként ismert puffadást enyhítő cseppek.

Vény nélkül többféle, vitamint vagy vitaminkombinációt, esetleg nyomelemeket tartalmazó – (kis)gyermekeknek szánt – csepp kapható.

Mi az a normálcsepp?

A csepp latin neve „Gutta”, az orvos által rendelt, gyógyszertárban elkészítendő cseppek esetén ez az elnevezés szerepel a recepten.
A cseppek egyik fontos előnye az adagolás rugalmas változtatásának a lehetősége. Életkortól, testtömegtől és a kezelendő tünetek súlyosságtól függően lehetőség van napi egy csepp, de akár háromszor húsz csepp alkalmazására is; azaz a cseppszám széles tartományon belül változtatható.

A gyártók speciális üvegekben, cseppentőfeltéttel hozzák forgalomba a termékeiket. A gyógyszerkönyvi előírások szerinti, standard méretű cseppentő cseppentőfelülete kör alakú és 3 mm átmérőjű. Ezzel, az előírásoknak megfelelő méretű cseppentővel lecseppentett egyetlen csepp az ún. normálcsepp. Nem mindegy azonban, hogy mit cseppentünk, más szóval: a gyógyszerkészítmény összetétele, hőmérséklete, viszkózussága stb. egyaránt befolyásolja a képződött csepp méretét. Míg víz esetén egyetlen normálcsepp tömege 0,05 g, addig alkoholos tinktúrák esetén ugyanezzel a cseppentővel cseppentett egyetlen normálcsepp mindössze 0,0118 g-os.

Fotó: 123rf.com

Mire kell ügyelni a belsőleges cseppek alkalmazásakor?

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Exit mobile version