„Időskori” cukorbetegség kamaszkorban?

Korábban a kettes típusú cukorbetegség csak az idősebbeket érintette. Így is neveztük: időskori cukorbetegség. Gyermekkorban rendkívül ritkán fordult elő. Ez ma – sajnos – nem így van. Egyre több ifjú, sőt gyermekkorú kettes típusú cukorbeteg van.

A cukorbetegség két típusa

  • Az egyes típus alatt azt a betegséget értjük, amikor az inzulin termelése megszűnik, vagy legalábbis nem elegendő. Ennek oka az, hogy a hasnyálmirigy Langerhans (inzulin-termelő) sejtjeit az immunrendszer tönkreteszi, vagyis egy autoimmun betegség. Ez tipikusan fiatal felnőttkorban jelentkezik, de nem ritka egészen kicsi gyermekkorban sem.
  • A kettes típus viszont egy komplex anyagcsere-probléma következménye, amelynek kezdete az elhízás, hozzájárul a mozgáshiány, a táplálkozás jellegzetességei és sok minden más. A közhiedelemmel ellentétben, ebben a típusban sokkal inkább kell genetikai hajlammal számolni. Ha tehát a szülők egyike, vagy esetleg több nagyszülő  is cukorbeteg, akkor lehet fokozott hajlamról beszélni.

Lehet ellene védekezni?

Amíg az egyes típus ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni, a kettes típus egyértelműen befolyásolható az életmóddal. Ha egy kettes típusú cukorbeteg vagy az arra hajlamos ember életmódot változtat, a betegség vissza is fordítható!

1. A legfontosabb, ha lehet egyáltalán sorrendet felállítani: a mozgás. A mozgás két legfontosabb sajátossága, hogy elégeti a cukrot és nem engedi, hogy elhízzál.

2. Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás, minél kevesebb finomított cukor. A legjobb, ha magunk készítjük az ennivalókat, nem félkészen-készen vesszük meg. Az is fontos, hogy evések között ne együnk-igyunk cukros nasikat (nápolyik, „üdítők” és társaik…)

3. Lelki egyensúly. Meg kell találni azt a mozgást, vagy éppen azt a hobbit, lazítást, ami minket megnyugtat, kikapcsol. Lehet, hogy ez egy energikus mozgás, de lehet, hogy éppen az elcsendesedés, meditálás. Mindenképpen hasznos lehet valamilyen spirituális tevékenység, akár vallás gyakorlása is.

Egyre több a kövér gyerek

Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság idén januárban először adott ki terápiás irányelveket a gyermekkori 2-es típusú cukorbetegségre vonatkozóan. Döntésüket azzal magyarázzák, hogy az utóbbi három évtizedben meredeken emelkedett az elhízott gyermekek száma, ami a diabétesz problémáját is magával hozta.

A hiány pótlására született meg az American Academy of Pediatrics (AAP) új irányelve, melyet a Pediatrics című angol nyelvű orvosi lap is nyilvánosságra hozott (Pediatrics 2013;131:364–382).

Miért olyan nehéz a gyermekkori 2-es típusú cukorbetegség felismerése?

A 2-es típusú diabétesz gyermekkorban hosszú ideig rejtve maradhat, amihez hozzájárul az is, hogy a gyermekkori cukorbetegség sok esetben tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel jár. A diagnózis felállításához vértesztre van szükség. A gyermekkori 1-es és 2-es diabétesz elkülönítési kritériumai nem mindig egyértelműek. Ebben a korcsoportban előfordulhat, hogy az egyik típusra jellemző tünet a másik típusban is jelentkezik. Például az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermek is lehet elhízott, nem csak a kettes típusú. (Csak ennek nála semmi köze nincs a betegség kialakulásához.)

A szakemberek mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség gyakoriságának meredek emelkedéséről számolnak be a nyugat-európai országok, illetve az Egyesült Államok gyermekei között. A magyar diabetesz-regiszter adatai is emelkedést mutatnak.

A The Lancet című orvosi lapban nyilvánosságra hozott 2009-es felmérés szerzői úgy becsülik, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben a 15 év alattiak körében körülbelül 70 százalékos emelkedés várható a következő húsz évben.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Dr. Klujber Valéria

tinivagyok.hu