Így legyünk boldog kismamák

A fotó illusztráció: pixabay.com

Szerencsére ma már egyre gyakrabban találkozunk olyan párokkal, akik megtervezik leendő gyermekeik születési idejét. Azért, hogy a fogamzás idejére a leendő anyuka a legjobb egészségi állapotban legyen, szervezete minden szempontból készen álljon arra, hogy a magzat fejlődése optimális feltételek között induljon el, felkészülési időszakra van szüksége.

Azonban, ha a természet csodája megelőzte a felkészülésre szánt időt, ne keseredjünk el, hanem bátran vágjunk bele a kihívásba. Születendő gyermekünk érdekében azonnal kezdjük meg egészséges életmódunk kialakítását!

Biztosítsuk a szervezet optimális energia és tápanyag ellátottságát. A dohányzó, drogfogyasztó kismama tegyen meg mindent azért, hogy a fogamzás és a várandósság idejére leszokjon káros szenvedélyéről. Szükség esetén ajánlott szakember segítségét igénybe venni. Az alkoholtartalmú italok fogyasztása és a túlzott kávéfogyasztása is kerülendő. A felkészülés fontos része a rendszeres testmozgás, hogy a hát-, has-, gátizom felkészüljön a megnövekedett terhelés viselésére. Ebben segíthet a kismamatorna, a jóga és az intimtorna.

Fotó: gettyimages.com

A kismama táplálkozása

Az egészséges táplálkozás egyetlen étel, vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti, de a mértékletesség és a napi többször keveset elvére oda kell figyelni.

 • Minél többféle élelmiszerből, nyersanyagból állítsuk össze az étrendet, így biztosítva lesz minden fontos tápanyag. Ügyeljünk rá, hogy az étrendben csak alacsony zsírtartalmú élelmiszerek szerepeljenek (húsok, tejtermékek, ragadozóhalak…).
 • Főzéshez, sütéshez használjunk növényi zsiradékot.
 • Édességünket igyekezzünk úgy kiválasztani, hogy az lehetőleg minél több tejet és gyümölcsöt tartalmazzon.
 • Gondosan figyeljünk a sóbevitel csökkentésére.
 • Használjunk friss és szárított zöldfűszereket, használjuk ki ezek természetes ízesítő hatását.
 • Napi fél liter tej, vagy azzal egyenértékű sajt, túró, kefir, joghurt minden nap szerepeljen az étrendben.
 • Kerüljük a zsíros falatokat, a füstölt termékeket.
 •  Fontos és olcsó fehérjeforrás a tojás, amit változatos formában készíthetünk el.
 • A zöldségek és gyümölcsök mindig az idénynek megfelelően, frissen fogyasztva a legértékesebbek. Naponta legalább fél kilót ajánlott belőlük fogyasztani, hiszen bőségesen tartalmaznak rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, biológiailag aktív anyagokat.
 • Legfontosabb élelmi rostforrásunk a teljes értékű gabonafélékből fedezhető. Nagyon sokféle teljes őrlésű lisztből készült barna, korpás, magokkal dúsított kenyérfélét, pékárut találunk a polcokon, könnyű a számunkra legfinomabbat kiválasztani. Jól indul az a reggel, amikor natúr gabonapelyhet, müzlit, zabkorpát fogyasztunk. Ezek a termékek is napi fogyasztásra ajánlottak.
 • Napi folyadékigénye a kismamának legalább 1,5 – 2 liter. Ezt jó minőségű ásványvíz, rostos gyümölcslé, zöldség lé, gyümölcstea, tej elfogyasztásával tudjuk fedezni.
 • Nagyon fontos, hogy már a vásárlásnál figyeljünk, csak kifogástalan minőségű, friss élelmiszert vásároljunk. Olvassuk el a feliratokat, a szavatossági idő, az összetétel, a származási hely mind, mind fontos információt hordoz.
 • Naponta legalább 4-5-ször étkezzünk, ha lehet mindig azonos időpontban. Terítsünk meg, kényelmesen, nyugodt, kulturált körülményeket teremtve az étkezéshez. Figyeljünk rá, hogy más elfoglaltság (tévénézés, olvasás) ne vonja el a figyelmünket az étkezésről, így elkerülhetjük a szükségesnél nagyobb mennyiségű étel fogyasztását. Elkészítés során ügyeljünk a megfelelő, biztonságos, higiénés szabályokat betartó konyhatechnikára is.

Cikkünk következő részét itt olvashatja el.

Csősz Katalin
védőnő