Szerencsére ma már egyre gyakrabban találkozunk olyan párokkal, akik megtervezik leendő gyermekeik születési idejét. Azért, hogy a fogamzás idejére a leendő anyuka a legjobb egészségi állapotban legyen, szervezete minden szempontból készen álljon arra, hogy a magzat fejlődése optimális feltételek között induljon el, felkészülési időszakra van szüksége.
Azonban, ha a természet csodája megelőzte a felkészülésre szánt időt, ne keseredjünk el, hanem bátran vágjunk bele a kihívásba. Születendő gyermekünk érdekében azonnal kezdjük meg egészséges életmódunk kialakítását!
Biztosítsuk a szervezet optimális energia és tápanyag ellátottságát. A dohányzó, drogfogyasztó kismama tegyen meg mindent azért, hogy a fogamzás és a várandósság idejére leszokjon káros szenvedélyéről. Szükség esetén ajánlott szakember segítségét igénybe venni. Az alkoholtartalmú italok fogyasztása és a túlzott kávéfogyasztása is kerülendő. A felkészülés fontos része a rendszeres testmozgás, hogy a hát-, has-, gátizom felkészüljön a megnövekedett terhelés viselésére. Ebben segíthet a kismamatorna, a jóga és az intimtorna.

A kismama táplálkozása
Az egészséges táplálkozás egyetlen étel, vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti, de a mértékletesség és a napi többször keveset elvére oda kell figyelni.
- Minél többféle élelmiszerből, nyersanyagból állítsuk össze az étrendet, így biztosítva lesz minden fontos tápanyag. Ügyeljünk rá, hogy az étrendben csak alacsony zsírtartalmú élelmiszerek szerepeljenek (húsok, tejtermékek, ragadozóhalak…).
- Főzéshez, sütéshez használjunk növényi zsiradékot.
- Édességünket igyekezzünk úgy kiválasztani, hogy az lehetőleg minél több tejet és gyümölcsöt tartalmazzon.
- Gondosan figyeljünk a sóbevitel csökkentésére.
- Használjunk friss és szárított zöldfűszereket, használjuk ki ezek természetes ízesítő hatását.
- Napi fél liter tej, vagy azzal egyenértékű sajt, túró, kefir, joghurt minden nap szerepeljen az étrendben.
- Kerüljük a zsíros falatokat, a füstölt termékeket.
- Fontos és olcsó fehérjeforrás a tojás, amit változatos formában készíthetünk el.
- A zöldségek és gyümölcsök mindig az idénynek megfelelően, frissen fogyasztva a legértékesebbek. Naponta legalább fél kilót ajánlott belőlük fogyasztani, hiszen bőségesen tartalmaznak rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, biológiailag aktív anyagokat.
- Legfontosabb élelmi rostforrásunk a teljes értékű gabonafélékből fedezhető. Nagyon sokféle teljes őrlésű lisztből készült barna, korpás, magokkal dúsított kenyérfélét, pékárut találunk a polcokon, könnyű a számunkra legfinomabbat kiválasztani. Jól indul az a reggel, amikor natúr gabonapelyhet, müzlit, zabkorpát fogyasztunk. Ezek a termékek is napi fogyasztásra ajánlottak.
- Napi folyadékigénye a kismamának legalább 1,5 – 2 liter. Ezt jó minőségű ásványvíz, rostos gyümölcslé, zöldség lé, gyümölcstea, tej elfogyasztásával tudjuk fedezni.
- Nagyon fontos, hogy már a vásárlásnál figyeljünk, csak kifogástalan minőségű, friss élelmiszert vásároljunk. Olvassuk el a feliratokat, a szavatossági idő, az összetétel, a származási hely mind, mind fontos információt hordoz.
- Naponta legalább 4-5-ször étkezzünk, ha lehet mindig azonos időpontban. Terítsünk meg, kényelmesen, nyugodt, kulturált körülményeket teremtve az étkezéshez. Figyeljünk rá, hogy más elfoglaltság (tévénézés, olvasás) ne vonja el a figyelmünket az étkezésről, így elkerülhetjük a szükségesnél nagyobb mennyiségű étel fogyasztását. Elkészítés során ügyeljünk a megfelelő, biztonságos, higiénés szabályokat betartó konyhatechnikára is.
Cikkünk következő részét itt olvashatja el.
Csősz Katalin
védőnő
You must be logged in to post a comment.