Hagymafélék

A hagymaféléknek sokféle fajtája ismert és ezek mindegyike bizonyítottan szinte minden betegség gyógyulását segítik. Szélhajtó, görcsoldó, köhögéscsillapító, étvágyjavító, baktériumölő, féregűző és roboráló hatásuk egészen pici kortól, gyermekek számára kihasználható.

Ha kis mennyiségben, csupán az ételek természetes ízének kiemelésére használjuk, akkor fűszernövénynek tekintjük, ha nagyobb mennyiségben használjuk, akkor a főzelékfélékhez hasonlóan zöldségként kezeljük. Fontos tudni, hogy a nyers, felszeletelt hagyma és fokhagyma antibiotikus hatással rendelkezik. Legalább egyméteres körzetben biztosan elpusztítja a levegőben lévő fertőző kórokozókat.

A tavaszi újhagyma különösen sok C-vitamint, kalciumot, vasat és káliumot tartalmaz.

A tojásételek, a szendvicsek, a hidegtálak mellé mindig tegyünk zöldhagymát, szeletelt hagymát vagy fokhagymát, hogy fertőtlenítsük a levegőt, és azért is, hogy gyermekünk idejekorán hozzászokjon és megszeresse a hagyma szagát, ízét.

A csípős hagyma

A hagyma csípősségét illóolaja adja, ennek tulajdonítható gyógyító hatása is. Veszít csípősségéből, ha megpucolva 1-2 órán át hideg vízben áztatjuk. Kevésbé könnyezünk, ha a tűzhely melege közelében szeleteljük, vagy géppel aprítjuk.

A kínai fokhagyma gerezdje nagyobb, kevésbé ízes, szagos és csípős, mint a magyar változat, kisgyerekek ételének elkészítéséhez nagyobb sikerrel használható.

A hagymafélék főve már nem csípősek, de így is megőrzik jótékony hatásukat. Üvegesre párolva lágy ízhatást kapunk, míg aranysárgára pirítva jellegzetes, egyszerre édes és erőteljes ízű lesz.

A hagymaféléket 6–8 hónapos korig csak belefőzzük a babaételbe, de 8 hónapos kor után párolva vagy főve és pépesítve benne is hagyjuk.

A forró ételbe beleszórt vágott snidling elveszíti csípős erejét, és erős szagát, de megtartja hatását.

Mire jó a fokhagyma?

A beteg torok kéményseprője a fokhagymával bedörzsölt, vajjal, zsírral vagy olajjal megkent és sózott pirítós. A só oldja a slejmet, a pirítós ledörzsöli a lepedéket, a fokhagyma elpusztítja a kórokozókat, a zsiradék vitaminjai (A, E, D, H) pedig segítik a gyulladt nyálkahártyák gyógyulását. Hatására kidugul az orr, fertőtlenítődik a gyomor-bél rendszer, javul az étvágy is. Meleg, mézes hársfa- vagy mentatea fokozza gyógyhatását. Nem fontos, hogy a kenyér erősen csípős legyen, kevés fokhagyma is hatásos.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász