Bébik, kicsik és nagyok

A gyerekágy időszaka: a pszichés zavarok elkerülése

Fotó: gettyimages.com

Ebben az időszakban gyors testi és lelki változások mennek végbe, ezért fontos, hogy minden anya tisztában legyen a saját testében lezajló folyamatokkal, így könnyebb elkerülni a fizikai és pszichés zavarok kialakulását! Fontos, hogy legyen fizikai segítsége és biztató, támogató lelki társa az anyának.

Gyerekágynak nevezzük a lepény távozását követő 6 hetes időszakot, amely az anyai szervezetnek a tvárandóssággal és a szüléssel kapcsolatos változásai legnagyobbrészt visszafejlődnek. Egyedüli kivétel az emlő, amelynek tejelválasztó működése a lepény megszületése után kezdődik.

A nemi szervek visszafejlődése gyors ütemben következik be

A szoptatás ingere reflexes úton fokozza a méhösszehúzódásokat, és ez is elősegíti a méh visszafejlődését. Ezeket a szoptatással összefüggő méhösszehúzódásokat, főként az ismételten szülő asszonyok, mint fájdalmas utófájásokat észlelik.

Az első napokban vizeletürítési nehézségek is előfordulhatnak

A bélműködés kezdetben renyhe, ha spontán székletürítés nincs a gyermekágy 3. napján enyhe hashajtók adása szükséges.

A gyermekágyas közvetlenül szülés után bágyadt, kimerült, nyugalmat kíván. A szülés kétségtelenül testi megerőltetést és pszichés izgalmat jelent, az egész szervezetet kimeríti!

A gyermekágyi folyamatokhoz hozzátartozik a hasfal és gátizomzat regenerációja is. A hasfal izomzatának szülés utáni állapota függ a testalkattól, a terhesség alatti tágulat mértékétől, a szülés alatti megerőltetéstől és a gyermekágyas gondozástól. A gyermekágyban nem a has borogatása, a lekötése a fontos, hanem az aktív mozgás, a has és gátizom erősítő tornagyakorlatok (intim torna).

A bőr fokozott pigmentációja fokozatosan elhalványul, a terhességi csíkok gyöngyházfényűvé válnak, elhalványulnak, elhegesednek, de el nem tűnnek (terhesség alatti bőrápolás fontos).

Fotó: gettyimages.com

A gyermekágyas ápolása

Normális szülés után a zavartalan lefolyású gyermekágyast 3-6 napig tartják, kezelik és gondozzák a kórházban. Ezen idő alatt rendeződik a vizeletürítés, a bélműködés, megindul a tejelválasztás, és eltávolítják a gátmetszésből a varratokat, ha erre szükség van (felszívódó varratok esetén, erre nincs szükség).

Otthonában a gyermekágyas további megfigyelésre és gondozásra szorul. A védőnő nemcsak tanácsaival segíti az anyukát, hanem állapotát is figyelemmel kíséri. A felmerülő gondjainkkal bátran forduljunk hozzá.

Otthon a legfontosabb feladat a szoptatás biztosítása. Az emlőket tisztán kell tartani, hogy a csecsemő szájpenészének kialakulását megelőzzük. Figyelnünk kell, hogy az emlők gondosan ki legyenek ürítve (igény szerinti szoptatás, mellfejés), mert a pangó tej a tejelválasztás csökkenéséhez és emlőgyulladáshoz vezethet. A szoptatási szünetekben használjunk tiszta melltartó betétet, vagy frissen vasalt pelenkával védjük a bimbót a külső környezet fertőzésétől. A melltartó viselését ajánljuk az emlők megnövekedett súlya miatt.

A tisztálkodás nagyon lényeges kérdés. A tejelválasztás, a lochia, a fokozott verejtékezés gyakoribb mosakodást, tusolást tesz szükségessé. A fürdés, kádba ülés a teljes visszafejlődésig (6 hét) tilos! Ajánlott a nagyon gyakori kézmosás, és a szeméremtest fertőtlenítése, szagtalanítása igen világos hypermangános oldattal.

A házasélet a szülés után 6 hétig nem ajánlott

A gyermekágyasnak általában pihenő, kímélő életmódot ajánlunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy a könnyebb házimunkát, a gyermek körüli apró teendőket ne végezhetné el. A teljes testi regenerációt elősegítik a célzott tornagyakorlatok is, ezek elsősorban a hasizmok és gátizomzat erősödését célozzák. Ezen kívül szükségesek az egész test izomzatát megmozgató gyakorlatok is. A gyermekágy, éppúgy, mint a terhesség és a szülés, nem betegség, hanem a szervezetet erősen igénybevevő élettani folyamat. Nem lábadozó állapot, de a szervezetet az élettani viszonyokhoz visszatérésében aktív mozgással segíteni kell.

Étkezés a gyermekágyi időszakban

A gyermekágyas étrendjével biztosítja saját vitamin és energia szükségletét, a tejelválasztást, vagyis csecsemő tápanyagfelvételét. Különleges étrendi kötöttség nincs! A szoptatós anya bármit ehet, amely egészségére nem ártalmas. Nem ajánlott azonban a könnyen romlandó és a túl zsíros, nehezen emészthető ételek fogyasztása. Tilos viszont a dohányzás és az alkohol fogyasztása, gyógyszert csak orvos ellenőrzésével, vagy javaslatára vegyen be, mert ezek átjutnak a tejbe, és a csecsemő számára károsak! Figyelni kell a megfelelő, fokozott folyadék bevitelre. Legyen minden táplálékban bőségesen vitamin, állati fehérje, friss zöldség, gyümölcs.

A táplálkozásra vonatkozó tanácsok bőséges tárházát nyújtja önnek védőnője. Forduljon hozzá bizalommal!

Csősz Katalin
szülésznő, szakértő

Exit mobile version