A gyerekágy időszaka: a pszichés zavarok elkerülése

Fotó: gettyimages.com

Ebben az időszakban gyors testi és lelki változások mennek végbe, ezért fontos, hogy minden anya tisztában legyen a saját testében lezajló folyamatokkal, így könnyebb elkerülni a fizikai és pszichés zavarok kialakulását! Fontos, hogy legyen fizikai segítsége és biztató, támogató lelki társa az anyának.

Gyerekágynak nevezzük a lepény távozását követő 6 hetes időszakot, amely az anyai szervezetnek a tvárandóssággal és a szüléssel kapcsolatos változásai legnagyobbrészt visszafejlődnek. Egyedüli kivétel az emlő, amelynek tejelválasztó működése a lepény megszületése után kezdődik.

A nemi szervek visszafejlődése gyors ütemben következik be

  • A méh fenekét a gyerekágy első napján a köldök magasságában lehet tapintani, naponta 1-1 harántujjal száll lejjebb, a 10. napon visszasüllyed a kismedencébe, a hasfalon át már nem lehet tapintani. A gyerekágy 6. hetére csaknem a szülés előtti nagyságra húzódik vissza.

A szoptatás ingere reflexes úton fokozza a méhösszehúzódásokat, és ez is elősegíti a méh visszafejlődését. Ezeket a szoptatással összefüggő méhösszehúzódásokat, főként az ismételten szülő asszonyok, mint fájdalmas utófájásokat észlelik.

  • A hüvelyből jellegzetes váladék, a gyermekágyi folyás (lochia) ürül. A lochia a méhüregben maradt apró szövetrészletek, véralvadékok elfolyósodásából és a sebváladékból tevődik össze. A lochia színe a gyermekágy ideje alatt változik. Szülés után sötétvörös, 2-3 nappal később véres, savós, a 4-6. napon világos vörös, a 7-8. napon sárgásfehér, a 10. nap után savós és a 6. héten szűnik meg. Mennyisége egyénenként változó, a gyermekágy első napjaiban bőséges, majd fokozatosan csökken, 2-3 héttel később alig több, mint a megszokott hüvelyváladék mennyisége. Szaga jellegzetesen édeskés, áporodott, csak kóros körülmények között (pangás, gyulladás) válik bűzössé.
  • A hüvely tónusát már a gyermekágy első napján visszanyeri. A hámon a szülés alatt keletkezett horzsolások, repedések néhány nap alatt begyógyulnak. A gátseb teljes gyógyulása 1-2 hét. A hüvelyváladék fiziológiás savanyú vegyhatását a 6. hét után, a lúgos vegyhatású lochia teljes megszűnésével nyeri vissza.
  • A kürtök eredeti nagyságukat és vastagságukat ugyancsak hamar visszanyerik.
  • A petefészekben a tüszőérés a szülés után ismét megindul, azonban a szoptató nők 70-80%-ában nem jut el a tüszőrepedésig, tehát nem jön létre ovuláció, a havi vérzés sem jelentkezik. Néha a 6. héten előfordul menstruációszerű vérzés, amelyet további menstruáció nem követ, beáll a szoptatási vérzés hiány. A szoptató nők 20-30%-ában lehet 1-1 tüszőérés, ezt nem követi feltétlenül havi vérzés, de érett pete van, így lehetséges a fogamzás is!
  • A testhőmérséklet közvetlenül szülés után emelkedik, még a láz sem ritka. A gyermekágyban a felszívódás következtében hőemelkedés jelentkezhet, láz azonban nem! A láz minden esetben fertőzés gyanúját kelti, mert sem a tejbelövellés, sem a székrekedés nem okoz 38°C feletti hőmérsékletet. A pulzus jellegzetesen lassú. Általában 64-76/min, de nem ritka az ennél lassúbb szívműködés sem. Szaporább érverés vérszegénység vagy fertőzés kísérőjelensége.

Az első napokban vizeletürítési nehézségek is előfordulhatnak

A bélműködés kezdetben renyhe, ha spontán székletürítés nincs a gyermekágy 3. napján enyhe hashajtók adása szükséges.

A gyermekágyas közvetlenül szülés után bágyadt, kimerült, nyugalmat kíván. A szülés kétségtelenül testi megerőltetést és pszichés izgalmat jelent, az egész szervezetet kimeríti!

A gyermekágyi folyamatokhoz hozzátartozik a hasfal és gátizomzat regenerációja is. A hasfal izomzatának szülés utáni állapota függ a testalkattól, a terhesség alatti tágulat mértékétől, a szülés alatti megerőltetéstől és a gyermekágyas gondozástól. A gyermekágyban nem a has borogatása, a lekötése a fontos, hanem az aktív mozgás, a has és gátizom erősítő tornagyakorlatok (intim torna).

A bőr fokozott pigmentációja fokozatosan elhalványul, a terhességi csíkok gyöngyházfényűvé válnak, elhalványulnak, elhegesednek, de el nem tűnnek (terhesség alatti bőrápolás fontos).

Fotó: gettyimages.com

A gyermekágyas ápolása

Normális szülés után a zavartalan lefolyású gyermekágyast 3-6 napig tartják, kezelik és gondozzák a kórházban. Ezen idő alatt rendeződik a vizeletürítés, a bélműködés, megindul a tejelválasztás, és eltávolítják a gátmetszésből a varratokat, ha erre szükség van (felszívódó varratok esetén, erre nincs szükség).

Otthonában a gyermekágyas további megfigyelésre és gondozásra szorul. A védőnő nemcsak tanácsaival segíti az anyukát, hanem állapotát is figyelemmel kíséri. A felmerülő gondjainkkal bátran forduljunk hozzá.

Otthon a legfontosabb feladat a szoptatás biztosítása. Az emlőket tisztán kell tartani, hogy a csecsemő szájpenészének kialakulását megelőzzük. Figyelnünk kell, hogy az emlők gondosan ki legyenek ürítve (igény szerinti szoptatás, mellfejés), mert a pangó tej a tejelválasztás csökkenéséhez és emlőgyulladáshoz vezethet. A szoptatási szünetekben használjunk tiszta melltartó betétet, vagy frissen vasalt pelenkával védjük a bimbót a külső környezet fertőzésétől. A melltartó viselését ajánljuk az emlők megnövekedett súlya miatt.

A tisztálkodás nagyon lényeges kérdés. A tejelválasztás, a lochia, a fokozott verejtékezés gyakoribb mosakodást, tusolást tesz szükségessé. A fürdés, kádba ülés a teljes visszafejlődésig (6 hét) tilos! Ajánlott a nagyon gyakori kézmosás, és a szeméremtest fertőtlenítése, szagtalanítása igen világos hypermangános oldattal.

A házasélet a szülés után 6 hétig nem ajánlott

A gyermekágyasnak általában pihenő, kímélő életmódot ajánlunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy a könnyebb házimunkát, a gyermek körüli apró teendőket ne végezhetné el. A teljes testi regenerációt elősegítik a célzott tornagyakorlatok is, ezek elsősorban a hasizmok és gátizomzat erősödését célozzák. Ezen kívül szükségesek az egész test izomzatát megmozgató gyakorlatok is. A gyermekágy, éppúgy, mint a terhesség és a szülés, nem betegség, hanem a szervezetet erősen igénybevevő élettani folyamat. Nem lábadozó állapot, de a szervezetet az élettani viszonyokhoz visszatérésében aktív mozgással segíteni kell.

Étkezés a gyermekágyi időszakban

A gyermekágyas étrendjével biztosítja saját vitamin és energia szükségletét, a tejelválasztást, vagyis csecsemő tápanyagfelvételét. Különleges étrendi kötöttség nincs! A szoptatós anya bármit ehet, amely egészségére nem ártalmas. Nem ajánlott azonban a könnyen romlandó és a túl zsíros, nehezen emészthető ételek fogyasztása. Tilos viszont a dohányzás és az alkohol fogyasztása, gyógyszert csak orvos ellenőrzésével, vagy javaslatára vegyen be, mert ezek átjutnak a tejbe, és a csecsemő számára károsak! Figyelni kell a megfelelő, fokozott folyadék bevitelre. Legyen minden táplálékban bőségesen vitamin, állati fehérje, friss zöldség, gyümölcs.

A táplálkozásra vonatkozó tanácsok bőséges tárházát nyújtja önnek védőnője. Forduljon hozzá bizalommal!

Csősz Katalin
szülésznő, szakértő