Az ajánlások szerint férfiaknak napi 10 mg, nőknek napi 15 mg vasbevitelre van szükségük. Várandósság alatt a kismamák napi vasszükséglete 30 mg, és a fokozott vasigény a szülést követően, a szoptatás hónapjai alatt is fennáll. A tejelválasztásra tekintettel napi 20 mg vasbevitel javasolt.

Az orvos által vashiány miatt rendelt gyógyszeres terápia esetén – az említett értékeknél magasabb – napi mintegy 100 mg a vasadag. A vasat általában vas-szulfát, vas-aszkorbát vagy vas-fumarát formájában tartalmazzák a vaspótló készítmények, filmtabletták, szirupok, rágótabletták.

Erre kell ügyelni a készítmények szedésekkor

 • Mikor kell bevenni a vaskészítményeket?

a vasat tartalmazó patikaszerek bevételének, a vasfelszívódás maximalizálása érdekében, lehetőség szerint éhgyomorra kell történnie; reggeli előtt fél órával ajánlott a bevétel.

 • Hogyan küszöbölhető ki a fémes íz?

a vas-sók fémes íze, mint mellékhatás, sokakat zavar: ez a kellemetlenség a délelőtti órákban – a reggelit kb. 2 órával követően – de már üres gyomorra történő bevétellel tompítható.

 • Hogyan fokozható a vas szervezetbeni felszívódása?

a vas felszívódását a citromsav és a C-vitamin is elősegíti. A magasabb vas-hasznosulás érdekében ajánlott a vaskészítményeket C-vitaminnal együtt alkalmazni, vagy egyszerűbb megoldásként a vaskészítményeket magas C-vitamin tartalmú gyümölcslevekkel (pl. egy pohár narancslével) bevenni.

Fotó: 1233rf.com
 • Mi akadályozhatja meg a vas felszívódását, hasznosulását?
 1. a magas rosttartalmú élelmiszerek (pl. teljes kiőrlésű gabonák) a rosttartalmuk miatt csökkentik a vas
  felszívódását
 2. a spenót az oxalát-tartalma miatt gátolja a vas felszívódását. 
 3. a teának a polifenol összetevői kötik meg a vasat és gátolják annak a hasznosulását. Ha valakinek vas-készítményt kell szednie és ragaszkodik a teázáshoz is, akkor 2-3 órás eltéréssel ütemezze a gyógyszerbevételt és a teaivást.
 4. a vas-bevételnek nem szabad egybeesnie a gyomorégés kezelésére használt kalcium-, magnézium-, illetve alumíniumsókat tartalmazó gyomorsavkötők (más szóval antacid szerek) bevételével.
 5. számos antibiotikum (pl. doxiciklin, ofloxacin, ciprofloxacin, levofloxacin hatóanyagok) és vas egyidejű bevétele tilos, mivel a vas megakadályozza az antibiotikum felszívódását, így a várt baktériumellenes hatás elmarad.
 6. ha fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású acetil-szalicilsavat vagy egyéb hasonló hatású szert (pl. ibuprofén, diklofenák) is szed a beteg, akkor az említett hatóanyagok gyomor- és bélrendszeri nyálkahártyát károsító mellékhatása kifejezettebb lehet a vas jelenlétében. Ügyelni kell arra, hogy gyomorégésre, reflux-betegségre utaló jeleket tapasztal-e a beteg; ha igen, azt azonnal jeleznie kell a kezelőorvosának.
 7. a pajzsmirigyhormon-pótló terápiában részesülőknek szigorú rend szerint kell a gyógyszerüket szedni; általában kora reggel kell azt bevenni. Mivel a vas és a pajzsmirigyhormon-készítmények között kötődés alakulhat ki, bevételüket egymástól eltérő időpontra kell tenni. A vastartalmú szert délben vagy esti időpontban kell használni a pajzsmirigyhormon-pótló gyógyszert is szedő betegeknek.
 • Ne ijedjen meg, ha…

fekete színű a széklete, mert ez a vas-terápia ártalmatlan velejárója
székrekedést tapasztal, mert ezt is a vaspótlás okozza. Az állapot javítására iktasson be lekvárokat, aszalt gyümölcsöket az étrendjébe!

 • Ne legyen türelmetlen!

Jó tudni, hogy a vas-terápia hatása sosem jelentkezik pillanatszerűen, türelemre van szükség, csak néhány hónap múlva mutatható ki a vastartalékok rendeződése.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész