Rágótabletták – mit érdemes tudnunk róluk?

Bár a rágótabletták neve szinte mindent elárul a gyógyszerforma alkalmazásáról, ki gondolná, hogy némelyik rágótablettát szopogatni is lehet? Továbbá jogosan merülhet fel az a kérdés is, hogy a víz nélkül bevehető rágótabletták lenyelését követően miért ajánlott a szájöblítés?

A gyerekek általában szívesen fogadott étrend-kiegészítője vagy gyógyszere az elrágcsálást követően lenyelt tabletta. Nem véletlen, hogy a változatos színű, sok esetben cukorkákhoz hasonlóan gyümölcsös ízű és illatú, illetve játékos formájú rágótablettákat kedvelik a kicsik.
A készítmények fejlesztése során figyelmet fordítanak arra, hogy a tabletták könnyen szétrághatók legyenek, és az esetleges kellemetlen ízű összetevők ízét alkalmas technológia és segédanyagok felhasználásával elfedjék.

Leggyakrabban étrend-kiegészítőként forgalmazott – vitaminokat és nyomelemeket, esetleg probiotikumokat, kolosztrumot, csipkebogyókivonatot vagy vasat tartalmazó – készítmények jelennek meg rágótabletta formájában. Emellett ismertek a tejcukor-érzékenység esetén ajánlott tejcukorbontó-enzimet (laktázt) tartalmazó rágótabletták is, sőt egyes, az asztma kezelésére alkalmas gyógyszerek (pl. montelukaszt hatóanyagúak) tablettái szintén szétrágást követően nyelendők le.

Mire érdemes ügyelni a rágótabletták alkalmazásakor?

  • A rágótabletták nem a legkisebbek gyógyszerei, ugyanis csak olyan életkortól kezdve használhatók, amikor a gyermek már képes önállóan alaposan szétrágni a készítményt, nem pedig közvetlenül lenyelni, netán félrenyelni azt. Ez alapján a rágótabletták szakszerű alkalmazása legkorábban 3 éves korban valósítható meg biztonsággal.
  • Nem kell azonban megijedni, az egyszer-egyszer szétrágás nélkül, véletlenül történő lenyelés nem okoz problémát; a baj sokkal inkább a félrenyelés lehet.
  • A rágótablettákat többé-kevésbé szétrágva ajánlott lenyelni. Bár nem szükségszerű, a lenyelés elősegítésére vagy azt követően nyugodtan fogyasztható folyadék (víz) is.
  • A rágótabletták – mint az a betegtájékoztatókban szerepel – általában el is szopogathatók,– ez főként a kellemes ízű készítményeknél szokásos.
  • A rágótabletták sérülékeny védőbevonattal nem rendelkeznek, nyugodtan felezhetők, harmadolhatók, így például ugyanannak a multivitaminos készítménynek a rágótablettái különböző korú testvérek esetén is használhatók (a kisebb testvéreknél szükség szerint felezve, negyedelve stb.).
  • A rágótabletták kedvelt édeskés íze sok esetben cukrok hozzáadásának is köszönhető. A fogszuvasodást elősegítő répacukrot (szacharózt) tartalmazó készítmények szétrágcsálását követően – a fogak védelme érdekében – szájöblítés vagy fogmosás ajánlott.
  • A cukorbetegeknek figyelemmel kell lenni a készítmények esetleges cukortartalmára.
  • Számos készítmény mesterséges édesítőszerrel (pl. aceszulfám-K-val) vagy a fogakat kímélő cukorral (pl. xilit) készül, ezért is érdemes a készítmények összetételét áttekinteni, főként akkor, ha többféle termék közül lehet választani.
  • A rágótabletták cukorkaszerű volta, kellemes íze, illata és vidám alakja általában azt a benyomást kelti a gyermekekben, hogy nem is gyógyszerről vagy étrend-kiegészítőről van szó, hanem egyféle édességről. Emiatt képesek lennének a gyerekek a napi javasolt adagnál jelentősen nagyobb mennyiségek elfogyasztására is,- ami egyes esetekben mellékhatások kialakulásának a kockázatát is felveti.
  • A szülő feladata a készítmények gyermekek számára el nem érhető helyen történő tárolása és előírásszerű adagolása.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész