Vannak varázslatok, amik az embert egész életében elkísérik.

Ilyen varázslat az, amikor valahonnan a mélyből egy vers, egy dal nagypapánk, nagymamánk hangján szólal meg legbelül. Vagy egy mese, amit aztán poros polcokon kutatva megtalálunk, fellapozunk, és amikor felolvassuk gyermekünknek, saját gyermekkorunk illatai, hangjai kísérnek minket. A vers és meseolvasás hangulata, ereje amilyen egyszerű, olyan komoly és örökre szóló kinccsel ajándékozza meg a hallgatóságot, a gyerekeket.

A kisgyermektől az iskolásig – mindenki szereti

A kisgyerek, amint érti a világ hangjait, figyel a felnőttek beszédére, fogékonnyá válik a történetekre. Kezdetben a rövid, mindennapjait átható, ismerős vagy éppen vele történő események ismétlése köti le. Ez aztán addig juthat el, hogy iskolásként még mindig anya, vagy apa hangján is szereti hallgatni a gyerek a hosszú, bonyolult regényeket. És miért ne? Olvasni tudóként a gyerek nem lustaságból óhajtja még mindig a felolvasást, hanem azért, mert a felolvasás varázsa nem váltható aprópénzre. Az ágyba bújva félálomban a másodikos kisgyerek éppannyira biztonságban érzi magát a tündéri történetben elmerülve, mint az a szülő, aki látja elaludni mindeközben gyermekét. Vagy a tanító néni, aki felolvas tanítványainak, hogy aztán máskor ők olvassanak fel neki.

Felolvasás a lelki kapcsolat erősítéséért

A felolvasás, a mesélés, a történetmondás minden ízében erősíti a felolvasó és a hallgató közti lelki kapcsolatot. Nem mellékesen olyan közös élményt ad nekik, amiről beszélgetni, gondolkodni, véleményt alkotni lehet. Sőt amíg újabb közös élményt nyújt a felolvasás, addig lesz miről beszélni, lesz mit egymásnak egy-egy ismerős helyzetben titkosan felemlíteni.

Az a gyerek, akinek felolvasnak, aki könyvvel az ágya mellett alszik el, az érthetően maga is könyvszerető, olvasó emberként cseperedik fel. Nem fogja kihagyni azt, hogy olvasson majd ő is a gyermekének.

Az együttolvasás öröme nem törlődik ki az ember fejéből, még ha átmenetileg abba is marad. Hiszen felnőttként is nagyon jól tudnak esni az embernek egy-egy fárasztó nap után a kedvenc regényéből felhangzó szavak. Akkor is, ha hangoskönyv formájában szólnak, de még inkább akkor, ha egy szerető ember hangján csendülnek fel.

Olvassunk fel minden nap

Lehet, hogy keveseknek és ritkán jut eszükbe az, hogy felolvassanak egymásnak – ezt a varázslatot szinte csak gyermekeinknek tartogatjuk –, de ha van rá időnk, kedvünk, van könyv, ami megízleltetné magát velünk hangosan is, akkor próbáljuk ki. Gyermekkorunk kellemes, felolvasós, fülelős figyelme jól fog esni.

Aki valaha gyerekként átadta magát a hallgatott történetnek, aki elengedte magát meseolvasás közben, az maga is szereti majd látni gyermekén ezt a varázst. Jó olvasást, jó fülelést.

Gáll Edina
logopédus

Pirula, a patikamanó a varázslat erejével, játékosan magyarázza el a gyerekeknek a mesébe foglalt egészségügyi problémákat.

A köny megrendelhető a Galenus webáruházban!