Minden kismamát foglalkoztat a szülés és az azt kísérő fájdalom kérdésköre. Akik első gyermeküket várják, nagyobb izgalommal készülnek, hiszen nincsen semmilyen tapasztalatuk, csak olvastak, hallottak róla. A gyerekes anyukák már tudják, hogy milyen fájdalmakra számíthatnak, de ők is gondolnak rá, és készülnek valahogyan. És a hogyan kérdés a szülésnél kulcsfontosságú, mert nagyon sok múlik rajta.

Figyelni kell a fájdalmat

A fájdalom szó hallatán, mi európai emberek csak rosszra gondolunk, azonnal görcsbe rándul a gyomrunk, és rohanunk fájdalomcsillapítóért. Mert ebben nőttünk fel, ezt láttuk a szüleinktől, és a nyugati orvoslás is feltétlenül leküzdendőnek tekinti a fájdalmat. Szemben más kultúrákkal, ahol már gyerekkorban azt tanítják, hogy a fájdalmat figyelni kell, mert jelez nekünk valamit. És nem csak megfigyelik, hanem elsajátítják annak helyes kezelését is.

A fájdalom legtöbbször a testünkben akkor jelentkezik, ha baj van. Jelzi, hogy hol keresendő és kezelendő a betegség. Kivéve a fizikai változást, mint például a fogzást, mert az nem betegségre, elromlásra utal, hanem a fejlődés okozza.

Hasonlóan a szülésnél, a fájdalom jelenléte nem egy beteg folyamatról árulkodik, hanem egy pozitív változásról, amely a születés felé visz. Arról, hogy a testünk jól működik, és képesek vagyunk életet adni egy gyereknek.

Ha megismerjük testünk működését, nem félünk a fájdalomtól

A fájdalomtól való félelem sajnos sok nőt arra késztet, hogy császármetszéssel hozza világra gyermekét. Pedig a császármetszésből való felépülés is fájdalommal jár, sőt az egy hosszabb folyamat, hiszen a műtéti beavatkozás egy sérülés, amelyből nehezebben lehet felgyógyulni. Míg a szülés egy természetes folyamat. Természetes a vele járó fájdalom is, amely jelzi, hogy éppen hol tart és rendben halad-e a szülés. Ha jobban megismerjük testünk működését és a szülés folyamatát, azt, hogy mi és hogyan okoz fájdalmat, akkor nem fogunk félni tőle annyira, könnyebben el tudjuk fogadni azt, így elviselhetőbbé is válik.

Fotó: gettyimages.com

Fokozódó fájdalom

Akinek még nincs tapasztalata, legtöbbször azt szokta gondolni, hogy mivel a baba a hasban fejlődik, onnan fog előbújni, ezért a szülés is hasban fog fájni. A méhben nincsenek érző idegek, hiszen akkor éreztük volna egész várandósság alatt, és valószínű, hogy nem hívnánk áldott állapotnak. Csak a méhnyak és a méhszáj rendelkezik érző idegekkel, amelyek a szülés folyamán fokozatosan tágulnak, hogy a baba ki tudjon bújni. Ezek tágulása okoz fájdalmat, ami kisugárzik a derék, medence és vese környékére. Ez egy egyre fokozódó fájdalom, ami azt jelzi, hogy egyre jobban tágul a méhszáj, és hamarosan megszületik a kisbaba.

Az ismeretlen fájdalom stresszt okozhat

Ettől a fokozódó fájdalomtól sok kismama megrémül és stresszt okoz náluk. A stressz pedig sok komplikációt okozhat. Ugyanis a stressz hatással van azokra a hormonokra, amelyek irányítják a tágulási szakaszt. Ezek a hormonok nagyon érzékenyek, és stressz hatására nem működnek jól, lelassítják a vajúdás folyamatát. Ilyenkor szokták azt mondani, hogy a kismamának fájás-gyengesége van.

De stresszt nem csak a fájdalom, egy belülről érkező diszkomfort érzet okozhat, hanem sokféle külső hatás is szerepet játszhat benne.

Tudatosság

Ezért nagyon fontos, hogy minden kismama tudatosan és körültekintően készüljön a szülésre. Én is nagy gondot fordítok arra, hogy egyéni szülésfelkészítésemen minden kérdést érintve, átfogóan készítsem fel a kismamákat a szülésre. Hiszen, ha a kismama megismeri a részleteket és felkészült, akkor magabiztosabb lesz, és a komfortot is könnyebben ki tudja alakítani maga körül, kevesebb lesz a stresszhelyzet.

Meg kell ismerni a kórházat, az orvost, szülésznőt, ismerni kell a szülés menetét, a test működését és a szülési fájdalmakat is. Azt, hogy a fájdalmat nem kell mindenáron legyőzni, mert jó irányba visz. És ha egy nő fel tud rá készülni, el tudja fogadni és meg tudja engedni, hogy jöjjenek a fájdalmak, egyre mélyebbről és hosszabban, akkor annál könnyebben fog szülni.

Persze a fájdalmat lehet csillapítani természetes módokon. Ilyen például a víz, amely segíti az oldott állapot elérését, illetve a speciális kismama masszázs, amely akár 70%-al is csökkentheti a szülési fájdalmakat. Ezek fogásait a kispapák is könnyedén elsajátíthatják a tanfolyamon, amivel az adott pillanatban segíthetnek párjuknak fájdalmuk enyhítésében.

Halász Katalin
dúla, gyógymasszőr