Mediátorral a válás elkerüléséért

Megelőzhető-e a válás? Ruff Nikoletta, mediátor azért dolgozik nap mint nap, hogy a válasz egyértelműen igen lehessen. Hiszi és vallja, hogy a válás elkerülhető. Párkapcsolati problémák, konfliktuskezelés és a diszharmonikus házasságok a mediátor szemével.

2013. április 20-án Miskolcon (a Gárdonyi Géza Művelődési Házban), április 25-én pedig Székesfehérváron (a Művészetek Házában ) lesz interaktív előadás a párkapcsolatokról és a párkapcsolatokért. A mediátor, Ruff Nikoletta a gyakorlatban is alkalmazható ötletekkel szolgál a mindennapokra. Az előadás célja egyrészt a válások magas számának a csökkentése másfajta szemlélet, útmutatás és gyakorlatban alkalmazható ötletek átadása által, másrészt a mediáció elterjedésének elősegítése. Ennek kapcsán Ruff Nikoletta mediátorral beszélgettünk.

-Mi is a mediáció, avagy a közvetítés?

A mediáció egy speciális konfliktuskezelési módszer, amelynek lényege, hogy két fél vitájában mind a két fél közös beleegyezésével egy semleges harmadik fél (mediátor) jár közben. A mediátor a problémamegoldó folyamat keretében segít tisztázni a konfliktus természetét, valamint olyan megoldást találni, amely mind a két fél számára kielégítő. A mediációnak számtalan előnye van: gyors, békés, hatékony és költségkímélő, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont pl. válás esetén.

-Egy kis válási statisztika: van pontos információnk arról, hogy hány házasság végződik válással?

A házasságoknak már több mint a fele, ami már önmagában is szomorú, és ha ehhez még hozzávesszük, hányan élnek diszharmonikus házasságban, akik különböző okok miatt nem válnak. Engem személy szerint ez végtelenül aggaszt. Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségről és részt tudjanak venni az előadásomon. Rendkívüli eredmény lenne, ha már egy olyan generáció nőhetne fel, ahol más mintát láthat egy kisgyerek, akár ha együtt él a család, akár ha a szülei válására kerül a sor.

Nekem, kétgyermekes anyaként ez nagyon fontos, de feltételezem senkinek nem mindegy, hogy a gyermeke egyszer kivel köti majd össze az életét, milyen családi mintát hoz otthonról, hogy az a kapcsolat kiegyensúlyozott és boldog lesz-e; hogy az unokák milyen családi légkörben nőnek majd fel és folytatni lehetne megint csak a sort, hogy mi mindennel van összefüggésben.

-Véleményed szerint mi az oka annak, hogy ma Magyarországon ilyen magas a válások aránya?

Kicsit messzebbről indítanék: az biztos, hogy ma már jóval tovább élnek az emberek, mint régen, így hosszabb ideig is kellene, hogy tartsanak a házasságok, de sokan nem látták az eszközt, hogyan tehetik ezt meg, hisz korábban nagyon sok minden másképp működött a kapcsolatokban, a társadalomban. Másrészt az életben minden változik és ma már a fogyasztói társadalom, amiben élünk, a kapcsolatokra is kihat.

Legtöbbször, ha valami nem úgy van, ahogy valaki szeretné, a megoldás sokszor nem az, hogy megnézik közösen, mit tudnának tenni, hogy ne így legyen, hanem a legegyszerűbbnek tűnő út, a válás. Amint már említettem, ebben nagy szerepet játszik a családi minta is, s egy jó ideje már az volt a megoldás a családokban, hogy elváltak. Talán a legfontosabb, hogy az emberek nincsenek tisztában vele, hogy egy párkapcsolatnak is vannak fejlődési szakaszai, s egy idő után nem megy magától minden. Ahogy vannak az életben dolgok, amire időt, energiát és pénzt kell fordítani, ez ugyanígy érvényes a párkapcsolatra is. Meg kell említenem még egy kiemelkedő jelentőségű eseményt ennél a kérdésnél: a gyermek születése. Egy párkapcsolatban az egyik legnagyobb krízis, amikor gyermek születik a családban. Óriási ellentmondás, hogy sokszor épp az választja el a nőt és a férfit egymástól, amire adott esetben akár több évet vártak, a közös gyermek. Azt látom, hogy a szülők nincsenek felkészítve arra, hogy mennyire meg fog változni az életük, és hatalmas feszültségek tudnak generálódni.

-Lehet tenni a negatív tendencia ellen? Csökkenthető ez a szám?

Igen, határozottan azt gondolom, hogy nemcsak lehet, hanem kell is tenni ellene és csökkenthető ez a szám. Bízom benne, hogy rövid időn belül cselekedni fognak a leginkább illetékesebb helyeken és a társadalmi érdeknek megfelelően a családi életre való felkészítés megkezdődhet már az iskolákban.

A cikket teljes terjedelmében itt olvashatják el!

fehervar.hir24.hu