Koncentrációzavar és hiperaktivitás a tévétől?

Minél hosszabb időt töltenek a kicsi gyerekek televízió előtt, annál gyakrabban fordul elő, hogy már az első iskolai évben komoly problémáik képződnek nyugtalanság és figyelmetlenség miatt – ismerték fel amerikai kutatók.

Óvatosan a legkisebbek tévéztetésével!

Az Egyesült Államokban végzett 1300 általános iskolást vizsgáló tanulmány szerint az 1-3 éves gyerekek televíziózással töltött ideje közvetlenül hat a későbbi iskolai magatartásra – jelent meg a Pediatric című gyermekorvosi szaklapban. Korábban elsőként egy alvással foglalkozó szövetség hívta fel a figyelmet arra, hogy az amerikai gyerekek a sok tévézés miatt alvászavarokkal küzdenek.

Az amerikai gyermekorvos szövetség (American Academy of Pediatrics) azt tanácsolta a szülőknek, hogy két éves kor alatti gyerekeket ne engedjenek tévézni, három éves kortól pedig az erre fordított időt két órára korlátozzák.

Hiperaktivitás a tévénézéstől?

A tanulmány szerzői, a Seattle-i gyermekkórház orvosa Dimitri Christakis és kollégái, összehasonlították hétéves iskolások viselkedését az anyák által közölt felvilágosítással, amely a gyermek iskolakezdés előtti időszakának tévénézési szokásait tükrözte. Megállapították, hogy azoknak a gyerekeknek, akik gyakran néztek televíziót, koncentrációs zavaruk volt és túl mozgékonyak, nyugtalanok voltak. Néhányan közülük pedig az úgynevezett hiperkinetikus zavarban (ADHD, hiperaktivitás) szenvedtek.

A tanulmány szerint minél több a napi tévénézésre fordított idő, a figyelmetlenség problémájának kockázata tíz százalékra emelkedik. Ez a rizikó 30 százalékkal nagyobb volt azoknál a hétéveseknél, akik kicsi korukban három órán keresztül ültek a képernyő előtt, mint azoknál a hasonló korú gyerekeknél, akiknek csak később engedték meg szüleik a tévézést. Elizabeth Sowell, a Kaliforniai Egyetem pszichológusa szerint mindez összefüggésben állhat a gyermeki agy gyors fejlődésével. Állatkísérletekből ismert, hogy egy stimulált terület változásokat eredményez a fiatal agyban. Lehetséges, hogy a televíziós kép hasonló eredményeket hozhat a kicsi gyerekeknél – véli a szakértő.

Száműzzük a tévét a gyerekszobából!

Sok amerikai gyerek alváshiányáért a televízió a felelős. Az Egyesült Államok alvással foglalkozó szervezetének megbízásából készült tanulmányból kiderül, hogy az amerikai gyerekek átlagosan egy vagy két órával kevesebbet alszanak. Az alváshiányt csecsemőkortól 10 éves korig észlelték. Az 1473 vizsgált háztartás 30-40 százalékában külön televízió található a gyerekszobában, ezért ezek a gyerekek átlagosan húsz perccel kevesebbet alszanak, mint a velük egykorú társaik. A tanulmány szerint a családok több mint kétharmadában szenvednek a gyerekek alvászavarban. A szükséges nyolc óra helyett csak szűk hét órát alszanak. A televízió mellett ezért a kóla is felelős. A koffeint tartalmazó italokat fogyasztó gyerekek körülbelül másfél órával pihennek kevesebbet.

euuzlet/mok.hu