Emésztési problémák szoptatás alatt?

Az emésztési problémák, így a hasmenés, a székrekedés, a gyomorégés, illetve a puffadás a várandóság alatt viszonylag gyakran fordulnak elő. A szoptatási időszak alatt az emésztési panaszok előfordulása ritkább, mint a várandósság idején, mégis a szoptató anyukáknak nem kevés problémát okoznak. Állandó a bizonytalanság, hogy szabad-e gyógyszeres megoldást alkalmazni, és ha igen, akkor milyen készítmények vehetők be a gyógyulás érdekében.

 Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

A gyógyszertárakban számos, recept nélkül kapható készítmény található, ami az adott probléma orvoslására szolgál, azonban nem mindegyik alkalmazható szoptatás alatt. Szoptatás alatt kiemelten fontos, hogy az orvosa vagy a gyógyszerésze tanácsát minden esetben kikérje, mielőtt öngyógyszerelésbe kezd.

Mik azok a hatóanyagok, amik nem befolyásolják kedvezőtlenül a tejelválasztást, illetve nem okoznak mellékhatásszerű tüneteket vagy komolyabb problémát a szoptatott csecsemőnél?

  • Hasmenés esetén:

Elsőként az étrendi változtatásokkal kell megpróbálni a hasmenést orvosolni. A tea, a kétszersült, a főtt krumpli bevált ételek ebben az esetben. Ügyelni kell a kellő mennyiségű folyadékpótlásra. A hasmenéssel járó sóveszteség pótlására javasolt egy liter vízben vagy limonádéban egy teáskanálnyi konyhasót feloldani, és azt elfogyasztani.

A gyógyszeres megoldások közül a gyomorból és a bélből fel nem szívódó, az anyatejbe el nem jutó hatóanyagú szerek a választandók. Az orvosi szén vagy más néven aktív szén nagy fajlagos felületének köszönhetően a bélcsatornában lévő méreg-anyagokat, baktériumokat megköti és így hatástalanítja azokat. Bőséges mennyiségű folyadékkal, teával vagy vízzel kell bevenni, és számítani kell a széklet feketés elszíneződésére.

Amennyiben a hasmenéses tünetek 1-2 nap aktív szenes kezelést követően sem javulnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki egyéb gyógyszeres megoldást keres.

Szülést követően gyakori probléma a székrekedés. A gátseb fájdalma is indokolttá teheti székletlágyítók időleges alkalmazását. A nem-gyógyszeres megoldások közül a fokozott rostbevitel, aszalt gyümölcsök, lekvárok, illetve a lenmag fogyasztása próbálható ki.A belek perisztaltikus mozgását gátló, a béltartalom előrejutását lassító hatóanyag, a loperamid, szoptatás alatti alkalmazása nem javasolt. Kismértékben a hatóanyag átkerül az anyatejbe is, így lehetőség szerint szoptatás alatti szedése kerülendő.

  • Székrekedés esetén:

A cukros szirupok, azaz a laktulóz tartalmú készítmények szoptatás mellett is alkalmazhatók. Az anyuka laktázhiánya vagy fruktóz-intoleranciája esetén azonban egyéb készítményekhez kell nyúlni. Klinikai vizsgálatok alapján sem a nátrium-pikoszulfát, sem a biszakodil nem választódik ki az anyatejbe, így azok a tabletták, cseppek, végbélkúpok, amik az említett hatóanyagok valamelyikét tartalmazzák, biztonsággal alkalmazhatók a szoptatás időszakában is. Hasonlóképpen a glicerines kúpok alkalmazása is megengedett, azok használatát illetően nem állapítottak meg különleges, szoptatás alatti kockázatot.

A szennát vagy a szennozidokat tartalmazó készítmények (teák, tabletták) hatóanyagai átjutnak az anyatejbe, azok használata a szoptatással párhuzamosan nem ajánlott.

Annak ellenére nem ajánlott, hogy a szennakészítményt fogyasztó szoptató anyák csecsemőinél nem tapasztaltak székletváltozást.

A fenolftalein bár régi hatóanyagnak számít a hashajtók között, szoptatás alatti alkalmazása ellenjavallt.

  • Gyomorégés esetén:

A várandósság időszakával összehasonlítva a gyomorégés nem túl gyakori a szoptatás időszakában. Azok a hatóanyagok, amik savkötők vagy más néven antacidok – az előírt adagolást szem előtt tartva – biztonsággal szedhetők a szoptatás ideje alatt. Ezek kalcium-karbonátot, magnézium-karbonátot, alumínium-hidroxidot, magnézium-hidroxidot vagy előbbiek kombinációit tartalmazzák. Lényeges tudni, hogy az anyukák által szedett vitamin-készítmények hatóanyagait az antacidok megköthetik, így legalább két óra eltéréssel kell a szereket bevenni.

A gyomorsav szekrécióját gátló hatóanyagok (pl. az újabban vény nélkül is kapható pantoprazol) kiválasztódnak az anyatejbe, azok szoptatás alatt nem ajánlottak.

Az egyéb úton ható gyomorsav-termelést gátló szerek (pl. famotidin, ranitidin) is részben bekerülnek az anyatejbe, és nem kizárt, hogy azok a szoptatott csecsemő gyomorműködését is befolyásolhatják. Szoptatás alatti alkalmazásuk kerülendő, és csak egyéb szerek hatástalansága esetén mérlegelendő a használatuk jelentette előny/kockázat.

  • Puffadás esetén:

A puffadással járó kellemetlenségek enyhítésére a szoptatás alatt is alkalmazható hatóanyag a szimetikon. A hatóanyagot cseppek vagy lágy kapszulák formájában is lehet alkalmazni. A szimetikon a bélcsatornából nem szívódik fel, onnan a hatásának kifejtése után változatlan formában ürül. A szimetikon fizikai elven hat, segítségével a sok kis légbuborékból néhány nagy formálódik, ami képes eltávozni, ezzel megszüntetve a feszülést, puffadást.

Kipróbálhatók a konyhaköményt, édesköményt tartalmazó teakeverékek is, amik hatásos szélhajtók. Ezek a gyógynövények tejserkentő teák alkotókomponensei is, így a szoptatási időszakban azokat fogyasztva a fokozott gázképződés okozta problémák is orvosolhatók. Az említett gyógynövények hatóanyagai az anyatejbe is átjutnak, így a csecsemők hasfájásos panaszait is enyhíthetik!

Dr. Budai Marianna PhD

szakgyógyszerész