Mivel az időjárás tavasszal változékony, fontos a megfelelő öltöztetés és a picik bőrének védelme.

Nedves, esős napokon a szabadban vigyáznunk kell, hogy a ruha alsó rétege ne nedvesedjen át, a kicsi bőre száraz maradjon.

A lábak

Mivel a gyerekek szívesen lépnek bele a pocsolyákba, legjobb, ha olyan cipőt, esetleg gumicsizmát húzunk a lábukra, amely biztosan nem ázik át. A csizmába lehetőség szerint ne műszálas, hanem jó nedvszívó pamut- vagy cérnazoknit húzzunk. Kétéves kor alatt a gyerekek verejtéktermelése még nem tökéletes, de később már könnyen beleizzad a lábuk a cipőbe, ha nem megfelelő anyagból készült a lábbeli. Míg télen a nagy hidegben könnyen kialakulhat fagyás, addig tavasszal, nyirkos időben 3-4 ºC-os hőmérsékletnél arra hajlamosaknál ún. fagydaganatot láthatunk. Ilyenkor a lábon duzzadt, kékes-vörös csomókat észlelünk, a gyerekek égő érzésről, viszketésről panaszkodnak. Kezelésében jó hatású a váltott hideg-meleg vizes fürdő, később az óvatos masszázs.

Fotó: 123rf.com

A kezek

Mivel melegebb napokon már nem kell kesztyűt hordani, a kéz bőrét hamarabb kiszárítja a levegő és a szél. Ezért zsíros krémmel érdemes azokat bekenni. Szintén megérdemli a krémezést az arc bőre is, ha nem akarjuk, hogy túlzottan kivörösödjön és kiszáradjon.

A bababőr

  • Ha végre kisüt a nap, szintén nem mindegy, milyen ruhát adunk a picikre.
    Gyakori probléma, hogy – különösen a kezdő anyukák –, túlöltöztetik a babát. Az izgő-mozgó, szaladgáló kisgyerekre mindig kicsit kevesebb ruhát adjunk, mint amennyi rajtunk van.
  • Az UV-fény nemcsak nyáron, hanem már ilyenkor is károsíthatja az érzékeny gyermekbőrt. Különösen a déli órákban tavasszal is fél órával azelőtt kenjük be a babák szabadon hagyott bőrét a számukra kifejlesztett fényvédő készítménnyel, mielőtt kimegyünk a szabadba. Előnyös a DNS védő ill. regeneráló hatóanyagot tartalmazó ápolószer. A világos bőrű, világos hajú piciknél az első tavaszi nap hatására előbújhatnak a szeplők. Ha ezt szeretnénk megakadályozni, különösen figyeljünk az UV védelemre. A krém mellett jó szolgálatot tehet egy megfelelően kiválasztott kalap vagy ellenzős sapka. (Ezeknek fényvédővel impregnált változata is kapható.)

Dr. Vass Ilona
bőrgyógyász

Az ekcémás bőr kezeléséről szóló további információkat elolvashatja  Az ekcéma megelőzhető című  cikkünkben.