Szabad-e locsolni?

Húsvéti csibejelmezes gyerek

A húsvét ünnepét valaki a vallás oldaláról közelíti meg, s vannak olyanok is, akik a pihenés lehetőségét látják az ünnepben.Vizsgáljunk meg egy harmadik szempontot is: a locsolási szokások, rítusok jelentőségét az apa-gyermek kapcsolatában.

Mai napig emlékszem, amikor először elkísérhettem édesapámat húsvétkor locsolkodni. Hajnaltól kezdve izgatottan vártam, hogy végigjárjuk a falu összes lányát, beleértve az édesanyjukat és a nagymamáikat is. Évről évre új locsolóverseket költöttünk, sőt a barátaimmal versenyeztünk, ki tud ötletesebb rímeket faragni. A lányok megtiszteltek azzal, hogy a legszebb ruhájukban vártak bennünket és a locsolásért cserébe kedves vendéglátást, sok piros tojást és időnként némi pénzt is kaptunk. Jó magyar szokásként a nap végén locsolóbár zárta az eseményt, ahol felkérhettem táncolni azokat a lányokat, akiket különösképpen vonzónak találtam.

Így jellemezte a húsvétot, az egyik kedves férfi ismerősöm, aki azt is elmondta, hogy ezek a közös alkalmak még szorosabbá fűzték az amúgy is jónak mondható kapcsolatát az édesapjával.

Sajnálatos módon ezek az alkalmak egyre ritkábbá válnak, hiszen a nagyobb városokban már kevésbé tartják fontosnak a régi szokásokat. Pedig milyen kár, hiszen köztudott, hogy a közös élmények, az együtt töltött idő táplálja csak igazán a kapcsolatot, főleg a szülő-gyerek viszonylatában. Pszichológusként úgy gondolom, hogy a húsvét ünnepe nemcsak vallási értelemben válik jelentőssé, hanem abból a szempontból is fontos, hogy a kisgyermek ösztönösen ellesi édesapjától a férfi nemi szerep egyik aspektusát.

Az apa is képes ráhangolódni gyermekére

Az anya-gyerek kapcsolat fontosságáról rengeteg cikk található, amelyekben sokszor nem jelenik meg az apa szerepe. Nem szabad alábecsülni az apák jelentőségét, akik ugyanolyan fontossá kell hogy váljanak a gyermek életében. A húsvéti locsolkodáskor az apák és fiaik közösen élik át azt, hogy milyen férfinak lenni. A locsolkodás rítusa magában hordozza a női nem hódolatát, hiszen a férfi locsolással kedveskedik, „élteti” a nőket. Konkrétabban fogalmazva a női nem tiszteletét kell, hogy megtanulja a fiú kisgyermek.

Valójában a locsolás egy burkolt udvarlás, régen a legényeknek ilyenkor volt lehetőségük kiszemelni leendő párjukat. Annak ellenére, hogy egy falu közössége szigorúan szabályozta a nők és a férfiak érintkezési lehetőségét, vagyis az illemtanát, ezek a tradíciók mégis lehetővé tették az ismerkedést. Sőt azáltal, hogy az apák azokhoz a családokhoz vitték a gyermeküket, akikkel ők is jóban voltak, finoman irányíthatták a fiúk párválasztását, az általuk megfelelőnek ítélt irányba.

Rítusok, szokások jelentősége

Miután 18 évesen elköltöztem egy másik városba, megszűntek ezek a közös élmények édesapámmal. Évekkel később minden húsvétkor felidéztem az emlékeket és vágyódtam vissza a boldog gyermekkorba. Megfogadtam, ha egyszer gyerekem lesz én is megpróbálom átadni a locsolással kapcsolatos szokásokat, rítusokat.

Pszichológiai szempontból fontosnak tartom a rítusok, szokások fenntartását és generációkon való átívelését. Meggyőződésem, hogy ez ad biztonságot a gyermeknek, hiszen a szokások rendszere keretet ad az ember életének. Mindez alakítja és gazdagítja a személyiséget. A fent említett történet azt támasztja alá, hogy a gyerekkorban megélt szokás, mélyen gyökeredzik a felnőttkorban. Belátható, hogy az apának ebben igen jelentős szerepe van. Amit megtanít, ahogyan megtanítja a szokásokat, úgy fog később a gyermeke is reagálni az őt érő hatásokra. Még konkrétabban, azok a családok, ahol nem fektetnek nagy hangsúlyt a locsolás rítusára, a következő generáció sem fogja értékelni mindezt, nem válik értékké.

A locsolással kapcsolatos minta, noha jelentős, azonban nem abszolút mértékben meghatározó a gyermek személyiségfejlődésére. Kimondható, hogy a szokás mögött meghúzódó rítus jelentősége csak egy plusz. Az édesapa és a fiúgyermek között a kapcsolat mélyülhet ezáltal, de sok más közös élmény is betöltheti ennek a szerepét. A hangsúly a közösen eltöltött, minőségi időn van.

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus

www.makaigabor.hu

makai.pszichologus@gmail.com