Mondókák iPad-en

Mondókázni, verselni már az egészen kicsi babáknak is lehet. Sőt kell! Hiszen a mondókázással nem csak gyermekünk beszédfejlődését segítjük elő, hanem a szülő-gyermek közötti szeretetteljes kapcsolat elmélyítéséhez is hozzájárulunk.

Honnan válogassunk? Először is ott vannak a népi gyermekjátékok mondókái: a tenyeresdik (Áspis, kerekes…), lovagoltatók (Gyí paci, paripa…), álltatgatók (Jár a baba jár…) stb. És nem érdemes kihagynunk a modern mondókákat sem, hiszen ezek másfajta, a mai életünk tapasztalatait (is) sűrítő alkotások! Ezek egyik kiemelkedően jó darabja Nyulász Péter: A baba bab című mondókás kötete.

Mondókaföldjén született Nyulász Péter, nem csoda, hogy szerethető versikék, találós kérdések folynak tollából, eddigi nagysikerű könyvei, a Zsubatta!, a Miazami, Miazmég a gyerekek kedvencei. A baba bab, a kisbabák első hangját utánzó szó, azt a kedves képet festi le, amikor a picik nagy levegőt vesznek, saját hangjuk örömzenéjében fürdőznek, és csak mondják, mondják, hogy abababababababa. Ezzel indulnak el a beszéd fejlődésének buktatókkal teli útján.

 

Szerethető modern mondókák

A könyv 15 mondókát tartalmaz, és korhatár nélkül játszható, mondható, 0 éves kortól. Szerettük volna, ha a klasszikus, mi tenyerünk kerekecske-gombocska nyulacskája tovább futna, be egészen a mai gyerekek mai tenyerébe, és ők mondanák: „Siket csendet körülöttem zajmorzsákkal meghintettem.”

A baba bab illusztrációit Schall Eszter fiatal grafikus készítette, természetbe olvadó színeket használt, rajzai friss lendülete új látásmóddal gazdagítanak.

A könyv ajánlóját Gál Edina, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgató-helyettese írta, aki arra a buzdít, hogy „abababázzunk”. És ha ő mondja…

Az iPad applikáció

Az iPad App egyrészt a könyv mondókáinak interaktív kiadása, mindemellett egy kiváló és sokrétű digitális játszótárs is. Rengeteg felfedezni való ötletes animácó, kedves háttérzenék és több mint 100 hangeffektus várja a kicsiket azokat a szülőket, akik tartalmas, durvaságtól mentes, fejlesztő játékkal szeretnék lekötni az ő „kis babjukat”.

A hagyományos tartalom oldal mellé elkészült egy speciális interaktív játszótér a mondókák szereplőivel.

Az App a gombok helyett az iPad fekvő és álló helyzetében ad más információt, hogy minimálisan zavarjuk meg a könyv hangulatát. További rejtett segítséghez juthatunk, ha fejünk fölé tartva nézzük meg az iPad-et.

Betűtészta