A bélflóra egészséges egyensúlya

Fotó: 123rf.com

A gyomor-bél rendszerben lévő számtalan (jó és rossz) baktériumnak mind mennyiségben, mind minőségben egyensúlyban kell lennie. Ez egész élethosszon át kihat az életminőségre, a betegségek gyakoriságára.

Az egészségesen fejlődő magzatok bélflórája még steril, abban nem találhatók baktériumok. A megszületés pillanatában robbanásszerű gyorsasággal elkezdődik a bélflóra benépesítése. Az újszülött életének első hetében jelentős változások következnek be: többféle baktérium, különféle arányban telepszik meg és szaporodik el a bélcsatornában. Mivel az egészséges bélflóra az egészséges immunrendszer és emésztés kulcsfontosságú része, lényeges, hogy a „benépesítési” folyamatban milyen baktériumok telepednek meg az újszülöttek bélcsatornájában.

 A probiotikumok 25%-kal csökkentik a megbetegedéseket

Számos tényező befolyásolja azt, hogy milyen lesz az újszülötteknél/csecsemőknél kialakuló bélflóra-összetétel, majd ez az életkor további szakaszaiban is jelentőséggel bír.

Az European Respiratory Society 2010-es barcelonai konferenciáján Mario Cazzola professzor és munkatársai bemutatták annak a három hónapos klinikai vizsgálatnak az eredményeit, mely a probiotikumok és az iskolás korú gyerekek egészségének összefüggését vizsgálta.

A három hónapos, duplavak, placebokontrollált vizsgálatba 135 egészséges diákot vontak be, olyanokat, akik a vizsgálatot megelőző évben legalább három esetben vagy felső légúti, vagy gyomor-bél rendszeri betegségben szenvedtek. Az egyik csoport placebót, a másik egy probiotikus baktériumokból álló összetett készítményt (egy lactobacillus és két bifidobaktérium törzs keverékét) és a probiotikumok növekedését elősegítő prebiotikumot is kapott.

A vizsgálat eredménye szerint a probiotikumot kapott csoportban a betegségek előfordulási aránya jelentősen, 25%-kal kisebb volt a placebokontrollhoz képest.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a szimbiotikus (pro+prebiotikus) kezelés hatásos megelőzés lehet az iskolai hiányzások csökkentésében.

A bélflóra-összetételre az antibiotikumkúra van az egyik legnagyobb befolyással.

Az antibiotikum hatására egyes jótékony baktériumok fejlődése, szaporodása gátolt lehet, és ez hosszú távon, az antibiotikumterápia befejezését követően is kihathat a bélflóra egyensúlyára. Egy vizsgálat során megállapították, hogy a szájon át történő antibiotikumadagolás eredményeként a bélflórában található Lactobacillusok és Bacteroidesek száma jelentősen csökken; épp azoknak a baktériumoknak a száma csappan meg, amelyek a bélflórában lényeges szerepet töltenek be.

Forrás: Galenus