Pirszing kismamáknál?

Napjainkban már nem ritka, hogy valaki testékszerekkel (pirszingekkel) szeretné feldobni, magának és másoknak tetszővé tenni a testét. És bizony, aki tizenévesen pirszinget tetet be, az huszonévesen terhes lehet, és felmerül a kérdés, hogy mi legyen a testékszer sorsa.

Terhesség alatt új pirszing elhelyezése nem ajánlott, és a meglévők mielőbbi eltávolítását ajánlják az orvosok. A szülést követően ismét visszakerülhetnek a testékszerek a helyükre. A testékszer helyétől függ, hogy a terhesség alatt legkésőbb mikor kell eltávolítani, és a szülést/szoptatást követően mikor lehet visszahelyezni.
A terhesség a pirszingek három típusát közvetlenül érinti: a köldökpirszinget, a mellbimbópirszinget és az intimpirszingeket. A többi pirszinget egy esetleges fémallergia miatt javasolt csak eltávolítani.
Köldökpirszing
Minél frissebb behelyezésű köldökpirszingről van szó, annál valószínűbb, hogy a viselése problémát okoz a várandósság alatt. Az egy évnél régebben viselt köldökékszerek már kisebb valószínűséggel gyulladnak be, ritkábban reped meg a bőr alattuk, akár több centiméter hosszan; de bekövetkezhet! Emellett esztétikailag zavaró lehet, hogy megnyúlhat a bőr a pirszing helyén.

Fotók: pixabay.com

Legyenek a kismamák elővigyázatosak!
A terhesség alatt az idegen test miatti gyulladás és az allergiás reakciók fellépésének az esélye nagyobb, mint a nem várandós nőknél, és kockázatot hordoz magában. Jobb lemondani a testékszerekről minél hamarabb, legkésőbb a második trimeszter elején.
Ha valaki a pirszingek rabja, akkor léteznek más megoldások is: például a ragasztható pirszingek. Ha csak a fémallergia veszélye miatt szeretné kivenni a kismama a fém ékszert, de a díszhez ragaszkodik, akkor a kismamák növekvő pocakjával együtt növő, feszülő köldökhöz passzoló, elasztikus, hipoallergén műanyagból készült pirszingek ajánlottak neki. Ezeknek a pálcahoszsza méretre vágható. Legkésőbb a második trimeszter elején ki kell venni a fém testékszert, és eldöntheti a kismama, hogy helyez-e be helyette műanyagot vagy nem.
Sok orvost kifejezetten zavar a köldökpirszing, hiszen az a terhesség alatti ultrahangvizsgálatok során akadályozza az ultrahangfej szabad mozgatását.
Mellbimbópirszing
Legkésőbb a terhesség hatodik hónapjában ki kell venni a mellbimbóból a pirszinget. Megtörténhet azonban, hogy már ezt megelőzően kellemetlenné válik a viselése. A terhesség alatt a mell növekszik, és egyre érzékenyebbé válik, így sokan a terhesség kezdetén megszabadulnak a mellbimbópirszingjüktől.
Értelemszerűen a szoptatást zavarja a mellbimbópirszing,és senkinek nem jut eszébe azzal szoptatni a gyermekét. Nagyobb problémát okozhat azonban az, hogy az egykori pirszing a tejcsatornákban maradandó károsodást okoz. A mellbimbópirszing helyén a tejcsatornák sérülnek, ami szoptatás alatt a tej mellből való ürülését akadályozhatja. A mellbimbópirszing a szoptatás abbahagyását követő harmadik hónapban helyezhető csak vissza a helyére.
Intimpirszing
Abszolút magánügy, hogy valakinek van vagy nincs. Mégis, a terhesség legelején el kell távolítani, mert a szakorvosi vizsgálatoknál zavar. Szülést követően rövid idő elteltével újból visszatehető. Bármilyen típusú pirszingnél a behelyezésnél és a kivételnél fertőtlenítő, baktériumölő hatású (seb)kenőcsök használata javasolt. Ezek a povidonjódot vagy oxitetraciklint tartalmazó szerek recept nélkül megvásárolhatók a gyógyszertárakban.
Dr. Budai Marinna PhD
szakgyógyszerész
Cikkünk a Bébik, Kicsik és Nagyok magazinban jelent meg!