Kényelmes utazás kicsikkel és nagyobbakkal

Néhány körültekintő óvintézkedéssel könnyen elejét vehetjük az utazásokkal járó hisztinek és nyűgösségnek – lássuk, mire érdemes ügyelnünk…
Ott vagyunk már? Mikor érünk már oda? Mennyit kell még menni? Ha utaztunk már egy vagy több gyerekkel kirándulni, nyaralni vagy távol élő rokonokat meglátogatni, ezek a kérdések  biztosan ismerősen csengenek. Néhány körültekintő óvintézkedéssel könnyen elejét vehetjük a hosszú utazással járó nyűgösségnek – lássuk, melyek ezek…

Nyáron többet utazunk, sokan akár 10 órát is az autóban töltenek, míg megérkeznek a nyaralási úticélhoz. Felnőttként sem könnyű a hosszú út alatt, de a koránkelés, készülődés, pakolás vagy vezetés miatt jelentkező fáradtság mellett az elcsigázottságunk csak tovább nő, ha a gyerekek unatkozni kezdenek útközben… és ennek hangot is adnak.A hosszú utazást a gyerekek sokkal rosszabbul tűrik, mint a felnőttek, de ha képesek vagyunk felmérni a kicsik igényeit, és  lekötjük a gyermekek figyelmét az utazás ideje alatt, nyugodt szívvel  vághatunk bele akár ezer kilométeres autóútba is. Lássuk, mire érdemes mindenképpen felkészülnünk, hogy megelőzzük az ilyen esetekben oly gyakori  nyűgösséget, dühkitöréseket és hisztit?
Játék az egész világ
Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője szerint ha 1 év alatti gyermekkel kelünk útra, akkor a legszerencsésebb, ha az utazás kezdetét az alvás idejére időzítjük, vagy ha bírjuk az éjszakai vezetést, akkor este indulunk, így mire a kicsi felébred, már meg is érkezünk. Azonban még ha sikerül a legoptimálisabban is szerveznünk az utat, az alvós állatka, legkedvesebb plüss vagy más, a kis csecsemő által kedvelt játék, csörgő, rágóka stb… mindenképpen legyen velünk. A korosztályának megfelelő – puha, tapintható és színes- könyvek is leköthetik figyelmét egy időre, különösen ha mellé ülünk, és együtt nézegetjük vele a könyvet. Egy időre lekötik a figyelmet a tükrös játékok is, amiben a baba nézheti magát, vagy a hangot adó (csak amit a felnőttek füle hosszabb ideig is elbír!) játékok nyomogatása.
A könyv minden korosztály számára jó ötlet, a még olvasni nem tudó kisebbek-nagyobbak is élvezik a Keresd meg! típusú játékokat, ezt gyakorlatilag bármilyen képeskönyvvel játszhatjuk. Az nyer, aki elsőként bukkan rá arra, amit a képen megnevezünk – mondja a pedagógus. Ezt akár könyv nélkül is játszhatjuk. A gyerekeknek arra kell figyelniük, hogy mikor jön szembe az úton egy sárga autó, vagy halad el mellettünk kamion, vagy mikor látnak egy kék házat, vagy épp valamilyen állatot. Bármilyen feladvány jöhet, az nyer, aki elsőként látja meg a megjelölt tárgyat.
Óvodáskortól már „írhatunk” közösen mesét. Valaki elkezdi, majd mindenki hozzátesz egy mondatot, így vicces történeteket gyárthatunk, így jól telik az idő.
Vihetünk a színezőket és ceruzákat is, de mivel az autóban rendre szétgurulnak, válasszuk inkább a gyerekkorunkból jól ismert mágnestáblát, amire rajzolhat.  A különböző matricás könyvek is jó időre lekötik a gyerekek figyelmét.
Nagyobbakkal már társasozni is lehet. A mágneses változatokban az a jó, hogy a bábuk útközben is a helyükön maradnak, illetve a kézben tartható kártyajátékokkal is egészen sok időt el lehet tölteni. Kisiskolásokkal is „írhatunk” mesét, de ők már szóláncot (a szó utolsó betűjével, vagy szótagjával kell kezdeni a következőt) vagy barchobát is szívesen játszanak.
Ha nem autópályán visz az utunk, térképeset is játszhatunk. Ehhez nyomtassuk ki a térképet, amin a gyerekek követhetik az útvonalat, amerre megyünk. Figyelhetik a városnév táblákat, bejelölhetik, melyiket hagytuk már el, melyik folyó felett haladtunk át, sőt ki is egészíthetik, ha például láttak valami érdekeset az adott útszakaszon, akkor berajzolhatják.
És ne feledkezzünk meg az olyan klasszikusokról sem, mint az akasztófa, vagy amőba, amihez szintén elég egy papír és ceruza.
A legjobb, ha az egész család együtt utazik, az egyik felnőtt figyelmét a gyerekeknek szentelheti, ez nagyban megkönnyíti az egész utazást.

Tippek nyűgösség ellen

Az útra mindig a gyermek kedvenc ételeit és italait készítsük be, hogy adott esetben az éhség és a szomjúság ne terhelje túl az amúgy is stresszes helyzetet.
Indulás előtt vegyük sorba, biztosan nálunk vannak-e azok a tárgyak, amelyekhez a gyermek különösen kötődik, legyen ez cumi vagy plüssállat vagy alvórongy.
Legyen nálunk váltóruha, hiszen balesetek mindig előfordulhatnak – ne jelentsen gondot a trikóra vagy szoknyácskára löttyintett üdítő vagy az elkenődő csokimorzsa…
Vigyünk magunkkal hangoskönyvet. A színművészek tolmácsolásában közreadott mesék kitűnően lekötik a gyermek figyelmét, már az óvodások is szívesen hallgatják például Mazsola kalandjait. Ha vezetés közben zavarna bennünket a szöveg, inkább vigyünk magunkkal mp3-lejátszót, amiről a gyermek fülhallgatóval élvezheti a mesét.
Legyen kéznél a higiéniai felszerelés, legyen az zsebkendő vagy popsitörlő vagy épp a pelenka. És ügyeljünk, hogy a legfontosabb dolgokat ne az útszélen parkolva kelljen előbányászni a csomagtartóból.
Ha nem vonattal vagy autóbusszal megyünk, időről időre álljunk meg egy-egy pihenőhelyen, mozogjunk egy kicsit, engedjük, hogy a gyermek valami kedvére valót válasszon a shopban, szeretgessük, dédelgessük meg a gyermeket. Ha a hely alkalmas rá, fogócskázhatunk is.
Kisgyerekkel autóbusszal vagy vonattal ne induljunk messzi országokba, mivel a kicsik az egész napos buszutat aligha viselik el jól, adjunk kezükbe bármit is. És egy rosszul kezdődő vakáció könnyen rosszul is folytatódik. A Balaton és a Velencei tó, egy szép dunai vagy vízközeli alföldi település is élményteli vakációt kínálhat a kisgyerekes családoknak – és nem utolsó sorban, nyugalmasat.  Képletesen szólva tehát:  addig nyújtózkodjunk, amíg a gyerek takarója ér. 
Galenus/Játékliget