Új, méhen belüli fogamzásgátló eszköz – hormon nélkül

A hosszútávon is biztonságos és hatékony hormonmentes fogamzásgátlók választéka a réztartalmú spirál (közismertebb nevén hurok) után egy újabb lehetőséggel bővült hazánkban: több nyugat-európai ország után Magyarországon is forgalomba került a „rézgyöngy”. A különlegessége: a forma-emlékező fém, a nitinol, ami az eddig használt spirálokhoz képest egy egészen új formát tesz lehetővé, csökkentve ezáltal a hagyományos spirálokkal tapasztalt kellemetlen mellékhatásokat.

Mi az az IUB™ Rézgyöngy?

Az IUB™ Rézgyöngy egy a spirálhoz hasonló fogamzásgátló eszköz. A méh üregébe helyezve hormonmentesen véd a nem kívánt terhességtől teljes öt éven keresztül.

IBU rézgyöngy

Az eszköz fejlesztése a klinikai vizsgálatokkal együtt 8 éven át tartott. „ Az volt a célom, hogy egy hormonmentes és humánus fogamzásgátló alternatívát fejlesszük, amit bármilyen életkorú hölgy tud használni. Hiszen a jelenleg használatos spirálokkal a használók mintegy 15%-ának vannak problémái, aminek legfőbb oka az, hogy ezek az eszközök gyakran túlságosan nagyok a méh üregéhez képest, ráadásul a formájuk sem optimális” nyilatkozta dr. Ilan Baram, a termék feltalálója.
Az IUB™ Rézgyöngy” egy speciális forma-emlékezettel rendelkező fémből, a nitinolból készül, amit már régebben használnak az orvostudományban implantátumok készítésére. A speciális fém, amire 17 rézgyöngy van felfűzve, egy fehér polimer réteggel van bevonva az esetleges allergiás reakciók elkerülésére. Így a rézgyöngy gömb alakban helyezkedik el a méh üregében, nincsenek éles végei vagy szögletei, mint a hagyományos T alakú spiráloknak.

Így működik az IUB™ Rézgyöngy

A felhelyezés után a rézgyöngy 5 évig ad le nagyon kis mennyiségű rezet a méh üregébe. Ezek a felszabaduló rézionok csökkentik a hím ivarsejtek mozgékonyságát a méh üregében, ezáltal valószínűtlenné téve a megtermékenyülést.

Hogyan helyezik fel az IUB™ Rézgyöngyöt?

A hormonmentes rézgyöngyöt nőgyógyász szakorvos helyezi fel a méhbe. Erre a legjobb időszak a menstruáció utolsó napjaiban, illetve szülés után 6 héttel van, mert ilyenkor a méhszáj nyitottabb.   Még nem szült nőknél a méhnyak tágítására is szükség lehet. Felhelyezés előtt el kell végeztetni a nőgyógyász által javasolt vizsgálatokat. Ezután az eszköz egy felvezető cső segítségével a méhbe felhelyezhető, ahol azonnal elkezdi kifejteni a hatását.
A rézgyöngy felhelyezése és eltávolítása:

8-12 héttel a felhelyezés után ultrahangos ellenőrző vizsgálat következik, amivel kiderül, hogy a rézgyöngy a megfelelő helyen van-e. Ezek után elegendő évi egy ellenőrzés a nőgyógyásznál.

Kinek ajánlott az IUB™ Rézgyöngy?

Alapvetően a hormonmentes fogamzásgátlás bárki számára megfelelő lehet.  Egyénre szabott tanácsért érdemes nőgyógyászhoz fordulni.
 Azok számára, akik az egyébként nagyon ritka réz allergiában, vagy a réz anyagcsere zavarában ún. Wilson-kórban szenvednek, a rézgyöngy nem javasolt.  Nem használhatják azok sem, akiknek kismedencei fertőzésük, tisztázatlan eredetű vérzészavaruk, méhnyaki fertőzésük, méhnyak vagy méhrákjuk van. Mindezekről, illetve az esetlegesen felmerülő egyéb problémákról érdemes nőgyógyásszal konzultálni.
 

6 ok, amiért érdemes a „rézgyöngyöt” választani:

  • hormonmentes védekezés
  • 5 évig hatékony
  • felhelyezés után azonnal működik
  • hatékonysága megegyezik a tablettáéval
  • jól tolerálható
  • a termékenység az eltávolítás után azonnal helyreáll

 
További információ:
www.rezgyongy.hu
 

VMKomm.